2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Március 29. 12:18, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

Szijjártó Péter az orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt az energetikai együttműködésről

Szijjártó Péter az orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt az energetikai együttműködésről

A magyar-orosz energetikai együttműködés aktuális kérdései voltak a fő témája Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes telefonbeszélgetésének.

A magyar diplomácia vezetője kedd este a közösségi hálón tette meg a megjegyzéseket - jelenti a TASR budapesti tudósítója.

"Megállapítottuk, hogy a kőolaj- és földgázszállítások megszakítás nélkül és a szerződésnek megfelelően valósulnak meg. Alexander Novak biztosított arról, hogy a nemzetközi szankciók ellenére az orosz fél képes lesz elvégezni a Török Áramlat gázvezeték karbantartását, így a következő időszakban is zavartalan lesz a földgázszállítás Magyarországra" - írja Szijjártó.

A magyar miniszter tájékoztatta az orosz miniszterelnök-helyettest a Framatome francia céggel folytatott tárgyalásokról, amelyek célja, hogy a német kormány blokkolása ellenére nyugat-európai irányítási rendszerrel lássák el az új erőművet (Paks 2).

Az ATV kereskedelmi televízió honlapja szerint Szijjártó Péter kedden Brüsszelben, az energiatanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország és Lengyelország leszavazta az Európai Bizottság új javaslatát, amely a korábbi szabályozás meghosszabbításaként ismét 15 százalékos földgázfogyasztás-csökkentést írna elő.

"Az energiafelhasználás, a nemzeti energiamix kialakítása és a gazdaság szerkezetének meghatározása sajátos nemzeti hatáskör. A földgázfogyasztás csökkentésének szabályozásával tulajdonképpen egy tagállam szuverén jogát sértik" - jelentette ki a magyar miniszter.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.