2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. Október 29. 13:41, csütörtök | Magyarország

Szigorítások: Már a fideszesek is sürgetik Orbán Viktort

Szigorítások: Már a fideszesek is sürgetik Orbán Viktort

Már nem csak az orvosok és járványügyi szakértők gondolják úgy, hogy a jelenlegi biztonsági intézkedések nem elegendőek a vírus megfékezéséhez.

A Fidesz és a KDNP több képviselője is kevesli a szinte csak maszkviselésre szorítkozó védekezést. A kormánypártiak szerint ez már nem tartható, és ha a miniszterelnök nem lép, ők maguk fogják kezdeményezni a szigorításokat.

"Az emberek azt várják, hogy minden menjen a régi kerékvágásban. Nem állíthatjuk le az országot, mert ha leáll, akkor nem vírustól, hanem attól fogunk majd padlót,” nyilatkozta több kormánypárti politikus is a hvg.hu online portálnak. Az újság arra volt kíváncsi, nem tartják-e a politikusok indokoltnak a járványellenes intézkedések szigorítását. Mindez pár nappal azután volt, hogy Budapest után két másik magyarországi megyét is a kockázatos besorolású térségek listájára tette a német járványügyi hatóság, mert az egy hét alatti összes új igazolt fertőzött száma meghaladta az 50 főt, majd Magyarország több EU és Európán kívüli államnál is piros, vagyis karanténköteles besorolás alá került.

Magyarország egyelőre kivár. A szomszédos országok mindegyikében szigorodtak a szabályok: a tömegrendezvényeket betiltották, az üzletekben és éttermekben korlátozták a vendégek és vásárlók számát négyzetmétertől függően, sőt Szlovákiában november 11-ig kijárási tilalom van érvényben. Az egyetlen ország, amely nem tett semmit, az Magyarország. Déli szomszédunk nem csinál gondot a létszámkorlátozás nélküli tömegrendezvényekből, zajlanak a focimeccsek és a tüntetések. Mindezt úgy, hogy a napi halálesetek száma a négy héttel ezelőtti adatok háromszorosára ugrottak.

Fotó: AFP

A Magyar Orvosi Kamara is megkongatta a vészharangokat, az első hullám idején is tanácsot adó virológusok hetek óta könyörögnek a kormánynak. Ahogy egyikük fogalmazott, „ne rohanjunk gyorsvonatként a vesztünkbe.” A minden nap megdöntött halálozási rekordok pedig már a kormánypártiakat is ingerelni kezdte. A megkérdezett képviselők egy hónappal ezelőtt még az élet normális medre mellett voksoltak, mostanra 4/5-ük már a szigorításokat részesítené előnybe. „Megértem, hogy figyelni kell a gazdaságra, de ez így már nem tartható. Amerre járok, azt hallom, hogy mikor lépünk már, hányaknak kell még meghalni, hogy történjen végre valami,” fakadt ki egy dunántúli nagyváros képviselője. A politikus – bár hangsúlyozta, hogy nagyon örül a Ferencváros focisikereinek – a BL-szerepléstől függetlenül is érthetetlennek tartja többek között, hogy itthon nézők előtt tartják még a futballmeccseket, amikor szerinte „ez láthatóan nem az a közeg, ahol a résztvevők fegyelmezetten betartják a maszkviselési szabályokat”. Ugyanilyen érthetetlennek nevezte a politikus, hogy továbbra is csak a zenés rendezvényekre vonatkozik a még tavasszal hozott 500 fős korlátozás, miközben szerinte „az egész ország tobzódik az agyonzsúfolt szabadidős, családi és gasztroeseményekben”, de a szórakozóhelyek nyitvatartása is „erősen felülvizsgálandó” szerinte.
Egy másik, négy hete még az ország működése mellett érvelő képviselő azt nevezte a legaggasztóbbnak, hogy a tavaszi – sokkal enyhébb – hullámhoz képest a kormány most mintha elfeledkezett volna legveszélyeztetettebbnek számító idősekről: abból, ha őket óvatosságra intenék, szerinte nem származna érdemi gazdasági kár. Ahogy abból sem, ha visszakaphatnák a nyáron megszüntetett vásárlási sávjukat, hogy legalább az akár tünetmentesen fertőző fiatalokkal való kontaktust elkerülhessék.

Fotó: Reviczky Zsolt

Abban szinte minden fideszes képviselő kezd megegyezni, hogy önmagában a maszkviselés nem elegendő. Az első hullám idején sokkal óvatosabban és szigorúbban reagáltak a kormánypárti politikusok. „Tavasszal farkast kiáltottunk, amikor nem is volt igazán itt, mindenki óvatos volt, éjjel-nappal kezet mosott, fertőtlenített, nem mászkált feleslegesen, kerülte a találkozásokat. De már belefáradtak, felengedtek – nem bízhatjuk csak az ő felelősségérzetükre vagy kitartásukra, hogy megbetegednek-e,” magyarázta egy másik, nevét elhallgatni kívánó politikus.

Címkék: koronavírus, orbán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.