2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Március 07. 13:54, vasárnap | Életmód
Forrás: cas.sk

Szeretné többször használni az FFP2-es maszkot? A higiénikusok szerint ezekre a dolgokra kell odafigyelnünk.

Szeretné többször használni az FFP2-es maszkot? A higiénikusok szerint ezekre a dolgokra kell odafigyelnünk.

Március 8-tól, azaz hétfőtől minden üzletben és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező lesz az FFP2-es szájmaszk használata. Egy héttel később ez már érvényes lesz az összes beltéri helyiségre.

Kivételt csak az otthonunk jelent. A Közegészségügyi Hivatal ezért felhívja a figyelmet a megfelelő maszk kiválasztására és azokra a dolgokra, amire egészségünk megőrzése érdekében érdemes lesz odafigyelni.

1. Fontos, hogy hol és kitől vásároljuk a maszkot. Kerüljük az olcsó és gyanús e-shopokat. A maszk nem rendelkezhet kilélegzésre alkalmas szeleppel, így ugyanis a vírus szabadon kilélegezhető lenne.

2. Ellenőrizzük az FFP2-es jelzést. Érdemes szlovák vagy magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott maszkot vásárolni. Figyeljünk oda a maszk csomagolására is, keressük az EN149 + A1 jelölést, valamint a CE márkajelzést.

3. Fontos a maszk helyes mérete, sem a túl kicsi, sem a túl nagy nem biztosít megfelelő biztonságot.

4. A felhelyezés előtt mossunk kezet, ne nyúljunk a maszk belső oldalához és csak az oldalán található gumikkal operáljunk. Amennyiben helyesen jártunk el, a levegő nem szökik el a maszk oldalsó részein. A lélegzés természetesen nehezebb lesz, mint az egyhasználatos maszkok esetében.

5. A használt maszkot kontaminált tárgyként kell kezelnünk. Ne nyúljunk a külső oldalához sem és használat után ne tegyük olyan helyre, ahova gyakran nyúlunk.

6. Amennyiben egyhasználatos maszkról van szó, tartsuk tiszteletben a gyártó előírását. Az ilyen maszkokat maximum nyolc órán keresztül viselhetjük. A többszöri használatra alkalmas márkák esetében egy nagy „R” betű jelzi a maszkon, hogy nem kell azonnal kidobnunk azt.

7. A KH szerint az elhasznált maszkokat a vegyes szemétbe dobjuk, ám mielőtt megtennénk ezt, csomagoljuk őket egy mikrotén zacskóba. Figyelem! A maszkokat semmilyen körülmények között nem szeparáljuk.

8. Amennyiben a maszk viselés után száraz és tiszta marad, de nem szeretnénk kidobni, várjuk 3-5 napot és tartsuk tiszta helyen. Így lecsökken a fertőzöttség veszélye.

9. Semmiképpen ne törölgessük a maszk felületét dezinfekciós szerekkel, mindig kövessük a többhasználatos maszkok használati utasítását. Egyes fertőtlenítőszerek gátolhatják a szájmaszkok védekezési funkcióit. A többnapos szellőztetés inkább ajánlott.

Címkék: FFP2, szájmaszk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.