2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Május 22. 09:01, hétfő | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Szerdától ideiglenesen újraindul a határellenőrzés

Szerdától ideiglenesen újraindul a határellenőrzés

Május 24-én, szerdától ideiglenesen visszaállítják az ellenőrzést a szlovák határon Ausztriával, Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben, valamint a nemzetközi repülőtereken.

Ezek június 8-ig tartanak majd. A cél a biztonság garantálása a Globsec 2023 Bratislava Forum konferencia idején.

"A határellenőrzési folyamat felgyorsítása érdekében javasoljuk, hogy a területünkre belépő személyek úti okmányaikat készítsék elő ellenőrzésre. A Szlovák Köztársaság állampolgárainak és az Európai Unió polgárainak csak személyi igazolványra van szükségük, más országok állampolgárainak útlevéllel vagy más, a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodásra jogosító dokumentummal kell rendelkezniük" - közölte a belügyminisztérium.

A május 29-31-i Globsec nemzetközi biztonsági konferencián Európa és a világ más részeinek prominens politikai és más közéleti személyiségei vesznek részt. Az ideiglenes ellenőrzések bevezetésének célja egy "első szűrő" létrehozása a határokon, amely megakadályozza a közrendet veszélyeztető személyek érkezését.

A belügyminisztérium szerint a határellenőrzések hatókörét a határokon az aktuális veszélyek alapján határozzák meg, és a szükséges időre korlátozzák. "A rendőrség ezeket az intézkedéseket úgy fogja végrehajtani, hogy a Szlovák Köztársaság belső határain a várakozási időt a lehető legkisebbre csökkentse" - jelentette ki a minisztérium. A katonák a rendőrökkel együtt határőrizeti járőröket is alkothatnak. A kormány a Szlovák Köztársaság fegyveres erőinek naponta legfeljebb 150 tagját különítette el a rendőrség megerősítésére.

A Szlovák Köztársaság Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Magyarországgal közös szárazföldi határait az ellenőrzések ideje alatt csak a kijelölt határátkelőhelyeken lehet átlépni, kivéve az integrált mentőrendszer elemeit, a mezőgazdasági vagy erdőterületen munkát végző személyeket, a vadászokat és a halászokat, akik tevékenységük során a belső határtól számított öt kilométeres körzetben tartózkodnak. A nemzetközi vasúti és légi közlekedés e tekintetben semmilyen módon nem korlátozható vagy módosítható.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.