2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Június 05. 11:27, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

Szaúd-Arábia 1 millió hordóval csökkenti az olajkitermelést

Szaúd-Arábia 1 millió hordóval csökkenti az olajkitermelést

Szaúd-Arábia a jövő hónapban jelentősen csökkenteni fogja az olajkitermelést, ami túlmutat az OPEC+ tagországok megállapodásán.

Legutóbbi ülésükön megállapodtak abban, hogy egy évvel meghosszabbítják a jelenlegi termeléscsökkentést. Erről a TASR számol be a Reuters jelentése alapján.

Az OPEC+ csoportosulás, amely a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait és más termelőket tömörít Oroszország vezetésével, vasárnap (június 4-én) hétórás bécsi tárgyalást követően megállapodott abban, hogy az eredeti termeléscsökkentéseket 2024 végéig meghosszabbítják. Eredetileg az idei év végéig voltak érvényben.

Emellett Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere, Abdulaziz bin Szalmán herceg bejelentette, hogy Szaúd-Arábia júliusban napi 9 millió hordóra csökkenti olajtermelését a májusi nagyjából 10 millió hordóról (1 hordó = 159 liter). Ez évek óta a legjelentősebb csökkentést jelenti. Mint mondta, az olajpiacnak stabilizálódásra van szüksége.

Az OPEC+ országok a globális olajtermelés mintegy 40%-át adják. Döntései így jelentős hatással vannak az árak alakulására. Amikor Rijád és más OPEC+-tagok áprilisban önkéntes termeléscsökkentést jelentettek be, a hír rövid időre mintegy 9 dollárral (8,36 euró) felfelé lökte a Brent nyersolaj árát. Később azonban az olajárak esni kezdtek, mivel a piaci hangulatot a világgazdaság gyengülésétől és az olaj iránti kereslet csökkenésétől való félelem fokozta.

Oroszország tavaly februári ukrajnai inváziója óta a nyugati országok többször is azzal vádolták az OPEC-et, hogy manipulálja az olajárakat, és az árak felhajtásával aláássa a világgazdaságot. Emellett azzal is megvádolták az olajtermelőket, hogy segítik és felbujtják Oroszországot. Az OPEC-államok azonban azt válaszolták, hogy a nyugati országok által az elmúlt évtizedben végzett pénznyomtatás magas szintre emelte az inflációt, és arra kényszerítette az olajtermelőket, hogy lépéseket tegyenek kulcsfontosságú exportáruk megfelelő értéken tartása érdekében.

forrás: teraz.sk

Címkék: olaj, opec, Szaúd-Arábia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.