2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Április 27. 09:54, csütörtök | Életmód
Forrás: teraz.sk

Szakértők: Az energiatakarékosságot figyelembe kell venni a ház tervezésénél

Szakértők: Az energiatakarékosságot figyelembe kell venni a ház tervezésénél

A hőszigetelés mellett az épület megfelelő tájolása az égtájakhoz képest, illetve a jó minőségű árnyékolástechnika segít megelőzni a téli hőveszteséget és az épület nyári túlmelegedését.

Minőségi szigetelés, hővisszanyerés vagy zöldtetők napalemekkel. Ezek is lehetőségek a ház tervezésénél, építésénél vagy felújításánál, hogy a jövőben energiaköltségeket takarítsunk meg. Fontos, hogy már az otthon tervezésének fázisában gondoljunk az energiahatékonyságra, állítja több építési, felújítási és lakásépítési szakértő. A fűtési, melegvíz- és hűtési számlák ugyanis egy ház éves üzemeltetési költségeinek akár egyharmadát is kiteszik.

A jól szigetelt épület elengedhetetlen. "Szlovákiában és Csehországban az emberek megszokták, hogy sok mindent maguk végeznek el az építkezésen, hogy kézben tartsák a dolgokat és pénzt takarítsanak meg. Vannak azonban olyan munkák, ahol nem éri meg megcsinálni, és ezek közé tartozik a külső falak, a tető vagy a padló önszigetelése" - figyelmeztetett Lukáš Kmenta, a HBS csehországi és szlovákiai vezetője, hozzátéve, hogy a jó szigetelés egyik fő jellemzője a páraáteresztő képesség. "Ellenkező esetben a pára lecsapódik, és ezeken a helyeken fokozatosan probléma keletkezik".

A piacon számos szigetelési lehetőség létezik - a polisztiroltól az ásványgyapoton át a hosszú élettartamú, permetezett PUR-habig, amely egy átlagos családi házat mindössze 24 óra alatt képes szigetelni. A szigetelésen kívül a téli hőveszteség és a nyári túlmelegedés megelőzhető az épületnek az égtájakhoz viszonyított helyes tájolásával vagy jó minőségű árnyékolástechnikával.

A fotovoltaikus zöldtető egyesíti a hűtést, a fűtést és a melegvíz- vagy villamosenergia-termelést. "A zöldtető télen és nyáron egyaránt pozitív hatással van az épület energiamérlegére, amint azt számos, különböző éghajlati övezetekben végzett tanulmány bizonyítja". állapította meg Branislav Augustín, a Sika Slovakia munkatársa. A Svájcból, Németországból és Ausztriából származó tapasztalatok azt mutatják, hogy a napelemek és a növényzet kombinációja működik. Michal Kolimár a PPA Power DS-től hozzátette, hogy a fotovoltaikus panelek befektetése viszonylag gyorsan megtérül.

A megtakarítás a hővisszanyerésből is származik, amely nyáron kissé lehűti a belső teret, télen pedig segít fűteni, de friss levegővel, szellőztetés nélkül.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.