2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 12. 15:24, csütörtök | Életmód
Forrás: tasr

Súlyos problémákhoz vezethet az otthoni gyógyszerkészlet

Súlyos problémákhoz vezethet az otthoni gyógyszerkészlet

Nem szükséges és nem is helyes háztartásunkban olyan gyógyszereket halmozni, amelyekre az adott időpontban nincs szükségünk, állítja Dávid Ferko gyógyszerész.

„Előfordul, hogy a betegek olyan lejárt gyógyszereket hoznak be a gyógyszertárba, amelyeket soha nem is használtak” – mondta. Ez a környezetet is feleslegesen terheli.

Az elmúlt esztendőben a gyógyszerek elérhetőségét többnyire a világhelyzet befolyásolta. Előfordult, hogy teljes gyógyszercsoportok hiányoztak.

„A gyógyszerhiány nemcsak a gyártással kapcsolatos problémák, hanem a logisztika, export, tömeges kereslet és a nem megfelelő betegellátás miatt alakult ki” – magyarázta Ferko, hozzátéve, hogy a hiány nemcsak Szlovákiát, hanem az világot érintette.

A megnövekedett gyógyszerkereslet azonban többnyire szezonális. Tavaly márciusban az emberek a jódtablettákat keresték szerte az országban. Nyár előtt nagy volt az igény az égési sérülések elleni kozmetikai, valamint az utazási betegség és a hasmenés elleni gyógyászati készítményekre. Az ősz és a tél beköszöntével megnőtt a vitaminkészítmények, elsősorban a D- és C-vitamin iránti igény.

Jelenleg a láz és influenza elleni forró italok iránt a legnagyobb az érdeklődés, ezt követik a köhögés, torokfájás elleni készítmények és az immunrendszert támogató vitaminok – mondta a gyógyszerész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.