2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 31. 22:07, szerda | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

SÓLYMOS: Összefogunk Dzurindával

SÓLYMOS: Összefogunk Dzurindával

Teljesen meg kell változtatnunk a politikai kultúrát. Nem jutunk messzire azzal, amit ez a politikai gárda hozott – mondta Sólymos László, a Híd 2023 elnöke a TASR-nek.

Az elmúlt néhány év volt a legnehezebb a modern szlovák történelemben, amely során a két történelmileg leggyengébb kormány képviseltette magát, és az eredmény káosz, ahogy az államban utoljára Vladimír Mečiar kormányának végén volt. Ezért döntött úgy a Híd, hogy egyesül a Mikuláš Dzurinda által vezetett Modrí – ES párttal, és az 1998-as választásokhoz hasonló változtatást ajánl fel. Az egyesülésről szóló hírt Sólymos László, a Híd 2023 elnöke jelentette be a TASR-nek adott interjújában.

Szerinte Szlovákiának be kell indítania a gazdaságot, és nem csak az államháztartást, hanem az indokolatlan személyi változások miatt megrongált államigazgatást is konszolidálnia kell. „Az elmúlt három évben egyes miniszterek teljesen szétzilálták ezeket a hivatalokat, elbocsátottak olyan embereket, akik 10-15 éve vagy még tovább dolgoztak a tárcánál, és nagy tapasztalattal rendelkeztek. Csak azért, mert az előző választási időszakban is ott voltak” – állítja Sólymos.

Hozzátette, hogy természetesnek kellene lennie, ha a hivatalba lépő kormány valamennyire az elődje eredményeire épít. Emlékeztetett arra, hogy például egy autópálya-szakasz megépítésének időtartama többszöröse egy választási időszaknak, és ha az új kormányok mindig teljesen törölnék a korábbiak lépéseit, nem épülne semmi. „Teljesen meg kell változtatnunk a politikai kultúrát. Nem jutunk messzire azzal, amit ez a politikai garnitúra hozott” – mondta Sólymos.

Meggyőződése, hogy a politikai ellenfelekkel is képesek lesznek konstruktív párbeszédet folytatni. "Vagy visszatérünk egy normális politikai stílushoz, ahol akkor is komoly vitát folytatunk, ha nem ugyanazok a nézeteink, vagy folytatódik a káosz" - tette hozzá.

Szerinte a Híd 2023 és a Modrí-ES a Modrí, Most-Híd nevű választópárt jelöltlistáján indul a választásokon. Sólymos az értékrögzítés szempontjából is természetesnek tartja ezt a kapcsolatot, de elismeri, hogy ez viszonylag későn jött. „Tudom, hogy ami történt, az a választások szempontjából nagyon előrehaladott időben történt, hiszen csak hétfőn (május 29-én) iktatták be pártunkat, valamint a közös választási pártot. Nagyon kevés időnk van” – magyarázta.

Sólymos szerint mindkét entitást az is összeköti, hogy a választások után továbbra is meg kell őrizni Szlovákia nyugatbarát irányultságát. A Híd régóta szorgalmazza a regionális különbségek kiegyenlítését és a kisebbségek támogatását, a közelgő választási időszakban külön kisebbségi törvényt szeretne érvényesíteni.

Sólymos mindenekelőtt korrekt és vitathatatlan parlamenti választások előkészítését várja Ódor Lajos jelenlegi szakértői kormányától. Szerinte fontos feladat lesz egy reális költségvetési tervezet elkészítése is, amellyel aztán a választások után hivatalba lépő kormány tud majd dolgozni. véleménye szerint a szakértői kormány miniszterei kihasználhatnák azt, hogy nem indulnak a választásokon, és nincs rajtuk politikai nyomás, hogy nyilvánosságra hozzák azt a valós helyzetet, amelyben az egyes szakosztályok jelenleg vannak.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.