2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Szeptember 01. 23:17, csütörtök | Helyi
Forrás: sziakomárom.sk • Farkas Adrianna, pedagógus

Selye János Gimnázium • Tantermet neveztek el Keszegh Istvánról

Selye János Gimnázium • Tantermet neveztek el Keszegh Istvánról

Egy tizenhat éves hagyomány folytatódott így. A sziakomárom.sk városi portálon megjelent cikket Farkas Adrianna, az iskola pedagógusa szerkesztette.

“Az ünnep Isten ajándéka, mint a többi nap is, ami arra való, hogy a hétköznapi mivoltunkból kivetkőzve tiszteljük önmagunkban az Embert.” Wass Albert örökérvényű mondata érződött a Selye János Gimnázium falai közt augusztus 30-án, hiszen olyan nyugalmazott igazgatóról, pedagógusról neveztek el tantermet, aki szakmai tudásával, a magyar közéletben való tevékenységével beírta nevét az intézmény és a város történetébe.

A 2019-ben elhunyt Pro Urbe díjas matematika-fizika szakos kolléga, Keszegh István 1974-től 2014-ig állt a katedrán, igazgatóként 1985-től, ez idő alatt az intézmény 20 osztályos gimnáziummá fejlődött.

Életpályáját Andruskó Imre igazgató úr összegezte, kiemelve a prágai egyetemi éveket, majd azt az 1980-tól kezdődő időszakot, melyben tanárként, igazgatóként is meghatározó szerepet töltött be. Nevéhez a matematikaolimpia megyei, országos és nemzetközi szintű sikerei kötődnek, melyek közül kiemelkedő a tokioi Nemzetközi Matematikaolimpia, ahol diákja a szlovák válogatott legeredményesebb versenyzője lett.

A legszebb eredménye fiához, Balázshoz kötödik, aki a Zrínyi Ilona Nemzetközi Matematikaverseny Kárpát-medencei döntőjében abszolút győztes lett. A tehetséggondozás terén elért eredményeiért megkapta a Szent Gorazd- emlékérmet, a Felvidéki Magyar Pedagógus-, a Beke Manó-, és posztumusz Pro Urbe-Városért díjat. Közéleti tevékenységei közül kimelkedik a Csemadok komáromi helyi szervezetében betöltött elnöki megbízatása 1993-2000 között. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alapító tagja, később országos alelnöke volt.

A terem névadó ünnepségén a családtagokon kívül megjelentek volt kollégái, tanítványai, barátai, tisztelői. A család nevében Dr. Keszegh Margit, a tanár úr özvegye üdvözölte a jelenlévőket, meghatódva felidézve a régi emlékeket. Köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal, anyagiakkal járultak hozzá a terem létrejöttéhez, nem utolsósorban a kivitelezőknek, Szabó Attilának és Zoltán fivérének. A szalagátvágás előtt Keszegh István unokaöccse, Keszegh Béla, Komárom polgármestere is megosztotta személyes emlékeit a jelenlévőkkel. Nagybátyja példakép lehet a mai fiatal nemzedéknek is, hiszen látható, hogy kitartással, szorgalommal, akarattal meg lehet valósítani a kitűzött célokat.

Forrás: sziakomarom.sk / SJG

Andruskó Imre igazgató úr ahhoz a hagyományhoz kötötte a teremavatót, mely immár 16 éves, a lényege pedig, hogy az intézmény jeles tanárairól és kiemelkedő diákjairól tantermet neveznek el. A család a gimnázium aulájában megvendégelte a jelenlévőket, akik tiszteletüket tették a teremavatón.

Keszegh István tanár úr szimbolikus, de kézzel fogható üzenete az utókornak az a terem bejáratánál elhelyezett asztal, mely a sajátja volt, a rajta elhelyezett könyvekkel, logikai játékokkal együtt. Az ő szavaival élve: ,,A matematikát tanulni kell, és az sem baj, ha megérted.,,

Farkas Adrianna, tanár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.