2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2022. Január 10. 12:19, hétfő | Koronavírus
Forrás: TASR

Rövidülhet a kötelező karantén hossza

Rövidülhet a kötelező karantén hossza

Mivel a legfrissebb adatok szerint az omikron variánssal fertőzöttek csak pár napig fertőznek, a kormány a kötelező karantén idejének rövidítésén gondolkodik.

Hasonló változtatásokat eszközöltek szomszédaink is – Csehországban ötnaposra, Németországban pedig hétnaposra rövidítették a karantént. Nálunk zajlik az ide vonatkozó javaslat előkészítése. A konzílium a jelenlegi tíz napról hét napra rövidítené a pozitív eredményt követő kötelező izoláció hosszát. Szakértők állítása szerint az omikron variánssal fertőzött emberek a tünetek megjelenése után csupán 1-2 napig képesek megfertőzni másokat. A változtatás persze csak azokra lesz érvényes, akik a pozitív teszteredményt követő hetedik napon már semmilyen tünetet nem produkálnak. „Kötelező teszt egyelőre nincs tervben. Ha a karantén 5 vagy 7 nap lenne, a maszkot vagy reszpirátort legalább 10 napig hordani kell. Ez olyasmi, ami azelőtt nálunk nem volt,” mondta a szakértői konzílium tagja, Henrieta Hudečková.

A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők esetében ugyanez a szabály lesz érvényben, a karantén alól csak a két, ill. három oltással rendelkezők kapnak kivételt. Mindig a munkaadó dönti el, hogy miként tudja biztosítani a munka menetét a beteg alkalmazott nélkül. Rendkívüli helyzetben kivételt tehet, amelyre a szakértők szerint a negyedik hullámban sor is kerülhet. Egyelőre nem tudni, melyik naptól lesz érvényben a rövidített karanténról szóló rendelet, de állítólag a héten már bekerülhet a járványügyi csomagba.

Címkék: karantén, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.