2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2021. Október 09. 18:25, szombat | Koronavírus
Forrás: TASR / MA7

Rövidebb lesz a kötelező karantén az országba utazó oltatlanok számára

Rövidebb lesz a kötelező karantén az országba utazó oltatlanok számára

Az új rendelet szerint a kötelező karantén ötödik napján már elvégezhető lesz a PCR-teszt, és amennyiben annak eredménye negatív lesz, úgy az oltatlanok is elhagyhatják az izolációt.

A teljes oltottsággal rendelkező polgároknak továbbra sem lesz kötelező a karantén – írja a TASR hírügynökség. A Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendelet október 15-én lép érvénybe. Az oltást mostantól a GreenPass, EU-s igazolvánnyal vagy egy unión kívüli országban kiállított dokumentummal lehet igazolni. Az igazolványt le kell pecsételni, elektronikus formában pedig ellenőrizhetőnek kell lennie, emellett kötelező az angol nyelvű dokumentum felmutatása is. „Aki nem tud ilyen igazolást felmutatni, nem tekinthető beoltottnak,” nyilatkozta Daša Račková, Közegészségügyi Hivatal szóvivője. A 12 év és két hónapnál idősebb személyek esetében az országba való belépésnél továbbra is kötelező az eHranica-s regisztráció. „Ezt az időintervallumot úgy állapítottuk meg, hogy a védőoltás beadása után elegendő idő teljen el a védettség kialakulásáig,” folytatta a szóvivő.

„A kötelező karantén ezentúl nem vonatkozik azokra a hivatásos sofőrökre és tehergépkocsi-vezetőkre, akik az országba való belépéskor igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából utaznak be az országba. Ezeknek a személyeknek 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk,” áll a ma7.sk cikkében.

Újdonság, hogy az Egyesült Arab Emírségek is felkerült azon országok listájára, ahonnan érkezve nem lesz kötelező a PCR-tesztek felmutatása.
ma7.sk/TASR/infocsallóköz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.