2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2020. Október 19. 15:38, hétfő | Világ

Románia: betelt a súlyos állapotban lévő fertőzöttek számára elkülönített helyek háromnegyede

Románia: betelt a súlyos állapotban lévő fertőzöttek számára elkülönített helyek háromnegyede

„Romániában a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt,“ figyelmeztet Ludovic Orban román miniszterelnök hétfőn.

Hiába növelik szakadatlanul az ágyak és lélegeztetőgépek számát a covid-kórházak intenzív osztályain, illetve különítenek el további részlegeket, a szakorvosok hiánya miatt nem lehet az egészségügyi rendszer befogadóképességét lényegesen növelni, nyilatkozta a miniszterelnök.

Ludovic Orban elmondta, hogy mivel az intenzív osztályokon nem minden koronavírusos beteg szorul lélegeztetőgépre, ezért az ilyen esetek számára „átmeneti osztályok” kialakítását tervezik. Ezáltal több helyet szabadíthatnak fel az intenzív osztályokon azok számára, akik nem tudnak már önállóan lélegezni. Továbbá elnézést kért azoktól, akik erre az időszakra tervezték az esküvőjüket, ugyanis a kormány egy hónapra betiltott minden magánrendezvényt, de magyarázata szerint az elemzésekből az derült ki, hogy a fertőzés leginkább a társas összejöveteleken, ünnepségeken terjed. Romániában hétfőn meghaladta a tízezret a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 757-et ápolnak intenzív osztályokon – szerepel a stratégiai kommunikációs törzs jelentésében.

Romániában a napi átlag jelenleg háromezer új fertőzött és több mint 60 áldozat. A hétfői összesítésben kevesebb mint 2500 új eset szerepel, de csak azért, mert vasárnap negyedannyi tesztet végeztek, mint amennyit hétköznap szoktak, viszont rekordot döntött, azaz meghaladta a 30 százalékot a pozitív tesztek aránya.
Az új esetek csaknem negyede a fővárosból származik: Bukarestben az utóbbi két hétben meghaladta a lakosság 3 ezrelékét a fertőzési ráta. Emiatt hétfő délutánra összehívták a helyi járványügyi operatív törzset, amely várhatóan elrendeli az iskolák, vendéglátóhelyek és rendezvénytermek bezárását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.