2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. December 07. 16:13, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Bratislava24.sk

Pozsonyban olyan nyüzsgés van, mintha nem is lenne világjárvány

Pozsonyban olyan nyüzsgés van, mintha nem is lenne világjárvány

Pozsonyban hosszú ideig meglepően jól alakult a járványügyi helyzet, talán ez az egyik oka, hogy az emberek itt már nem olyan óvatosak.

A Hviezdoslav téren a hétvégi „majdnem karácsonyi” vásár ugyanis tömve volt látogatókkal. Sokan megfordultak a Főtéren is, itt egy karácsonyfa-kiállítás volt megtekinthető, a Prímás palota előtti téren pedig szokás szerint kézművesek árulták portékáikat. A koronavírus terjedése Pozsonyban hosszú ideig nagyon lassú tempóban haladt. Ezt sokan annak tudták be, hogy az itt élő emberek lelkiismeretesen betartották az ajánlásokat és óvintézkedéseket. Annak ellenére, hogy mostanra a fertőzöttek száma Pozsonyban egyre csak emelkedik, tömegek mozognak a fővárosban. „A második hullám kezdetén az adatok azt mutatták, Pozsony a többi városhoz képest jó helyzetben van. A megbetegedések számának hirtelen emelkedése, amely megfigyelhető volt Európában és Szlovákiában egyaránt, Pozsonyt elkerülte. A november végi tömeges tesztelés ezt alátámasztotta és sokáig a legkevesebb fertőzöttel rendelkező városok közé tartoztunk. Mostanra ez már nem érvényes,” mondta Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo.

Szerinte ennek fő okai az emberek nagy számú találkozása és a kormány hozzáállása. Be kell azonban vallani, hogy a rendezvénykínálat az, ami az embereket ezúttal a központba csábította. „Mint az Óváros képviselője ki kell nyilvánítanom egyet nem értésemet a büfékocsik Hviezdoslav téri elhelyezésével mindezt a street food és büfékocsik nagy rajongójaként mondom. Egy járvány közben, amikor a fertőzöttek száma emelkedik, mi bérbe adjuk a főteret! Mossuk kezeinket a karácsonyi vásár megrendezésével kapcsolatban, de bérbe adjuk a helyszínt ugyanarra a célra,” fejezte ki elégedetlenségét az óváros egyik képviselője, Dana Kleinert. Hozzátette, hogy a helyzetet nem hagyja annyiban. Zuzana Aufrichtová polgármester szerint azonban minden a Közegészségügyi Hivatal rendeletei szerint működik.

Beismeri azonban, hogy Pozsonyban a helyzet egyre romlik és felszólítja az embereket a felelősségteljesebb viselkedésre. „Ha nem leszünk olyan felelősségteljesek, mint az első hullám alatt, akkor ez a második átalakulhat harmadik hullámmá. Teljesen megértem az emberek friss levegő és karácsonyi atmoszféra utáni vágyát, azonban mindenkinek be kell tartania az előírásokat. Mi az Óvárosban azt engedélyeztük csak, amit az előírások megengednek. Önökért tettük, a higiéniai előírásokkal összhangban,” nyilatkozta Zuzana Aufrichtová.

Címkék: járvány, pozsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.