2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. November 16. 11:04, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: TASR

Pozsony megye: A területi és közigazgatási felosztás változtatására vonatkozó javaslatnak szakértői párbeszéden kell alapulnia

Pozsony megye: A területi és közigazgatási felosztás változtatására vonatkozó javaslatnak szakértői párbeszéden kell alapulnia

Pozsony, november 14. (TASR) - A területi és közigazgatási felosztás változtatására irányuló javaslatoknak szakértői párbeszéden és releváns elemzésen kell alapulniuk.

A megbeszéléseken részt kellene vennie az államfőnek, a kormánynak, a parlamentnek, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának, valamint a megyei önkormányzatokat összefogó SK8 csoportnak. Erről tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Forman, Pozsony megye szóvivője.

A megye így reagált a Szlovákiai Városok Uniója javaslatára, hogy számolják fel a magasabb szintű területi egységeket (VÚC) a jelenlegi formájukban, vagy legalább csökkentsék a számukat négyre, valamint Pozsony városra. A Pozsony Megyei Önkormányzat elnöke, Juraj Droba, állítja, hogy a megyéket éppen ellenkezőleg, meg kell erősíteni. "Ha a megye területén összefognak a városok és falvak, azok nem csak hatékonyabbak, hanem olyan problémákat is megoldhatnak, amelyekre önmagukban nem elegendőek, emellett lefedik az egész terület fejlődését," mondta.

Amennyiben a megyék megszűnnének, szerinte a költségvetés és az anyagi források felosztása lealacsonyodna a falvak és városok részleges érdekeinek végrehajtására. Pozsony megye emlékeztet arra is, hogy a magasabb szintű területi egységek felelősek több száz kilométer útszakaszért, több tucat középiskoláért, de a szociális szolgáltatásokért, valamint az egészségügyi és kulturális létesítményekért is. "A kerületek számos uniós alaptól is közvetlenül függenek, amelyek felhasználását bármilyen változás veszélyeztethet. A jelenlegi járvány is megmutatta, hogy az önkormányzatok gyorsan és hatékonyan tudnak fellépni," hangsúlyozta Forman.

A Szlovákiai Városok Uniója a jelenlegi magasabb szintű területi egységek megszüntetését javasolja. Jelenlegi szerepüket és hatáskörüket gyengének tartja. Alternatív megoldás lehetne négy régióra csökkenteni számukat plusz Pozsony városra, így megerősítve kompetenciájukat és finanszírozásukat. Így saját gazdaság-, adó és oktatási politikát gyakorolhatnának, aminek köszönhetően csökkenhetne a minisztériumok száma is. Richard Rybníček, az unió elnöke és Trencsén polgármestere elmondása szerint az államfő megfelelőnek tartja, hogy a Szlovákiai Városok Uniója, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), valamint a megyei önkormányzatokat összefogó SK8 csoport képviselői egy asztalhoz üljenek, megállapodjanak egy közös reformtervben és azt a kormánynak is bemutassák. Jozef Viskupič, az SK8 csoport vezetője és Nagyszombat megye elnöke a TASR hírügynökségnek kifejezte véleményét, hogy a magasabb szintű területi egységek számáról vezetett tudományos vita és azok térképének 20 év utáni átrajzolása nem hoznak konkrétumot a lakosság számára. Kijelentette, hogy nyitottak a konstruktív párbeszédre, de szerinte éppen a kompetenciák átadása a helyi államigazgatásról (járási hivatalokról) a megyei önkormányzatokra egy olyan megoldás, amely leegyszerűsíti és ésszerűsíti a közigazgatást, ugyanakkor állami megtakarítást hoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.