2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Június 06. 09:02, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

Pence volt alelnök megkezdte az elnökválasztási kampányát

Pence volt alelnök megkezdte az elnökválasztási kampányát

A felmérések szerint Trump a republikánus jelöltség favoritja, a második helyen egyelőre DeSantis áll.

Mike Pence volt amerikai alelnök hétfőn átadta a szövetségi választási bizottságnak azokat a dokumentumokat, amelyekben kijelenti, hogy a jövő évi elnökválasztáson megpályázza a republikánus jelöltséget. A TASR az AP és az AFP hírügynökségekből szedte össze a jelentést.

Pence ezzel beszállt a republikánus párt elnökjelöltségéért folyó küzdelembe korábbi "főnökével", Donald Trumppal szemben.

Pence (63) azt tervezi, hogy szerdán, 64. születésnapján videoüzenetben, valamint az amerikai Iowa államban tartott rendezvényen is bejelenti jelöltségét - mondták az AP hírügynökségnek az ügyet ismerő személyek.

Pence alelnökként szolgált Donald Trump mellett, aki tavaly novemberben jelentette be jelöltségét. A 2024-es elnökválasztási kampányt nemrég indította el Ron DeSantis, Florida amerikai állam republikánus kormányzója is.

Trump választási veresége után azonban egyre inkább kezdett elhatárolódni tőle - ehhez hozzájárult a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni tüntetők által végrehajtott támadás is.

A közvélemény-kutatások szerint Trump a republikánus jelöltség favoritja, DeSantis továbbra is a második helyen áll.

Pence a választók számára egy megbízható konzervatívot képvisel, aki a Trump-kormányzat számos álláspontját osztja. Ugyanakkor igyekszik magát mérsékeltebb alternatívaként bemutatni a korábbi elnökkel és azokkal a republikánus szavazókkal szemben, akiket elriaszt Trump konfrontatív retorikája és viselkedése.

A volt alelnök többször is figyelmeztetett a republikánus párton belüli növekvő populizmusra; elemzők őt tekintik az egyetlen hagyományos konzervatív jelöltnek.

Az AP emlékeztet, hogy eddig mindössze hat volt alelnöknek sikerült megnyernie az amerikai elnökválasztást. Közülük az egyik a jelenlegi elnök, Biden, aki jövőre indul az újraválasztásért.

Forrás: teraz.sk

Címkék: amerika, elnök, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.