2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Január 28. 17:53, csütörtök | Kzélet
Forrás: cas.sk

Pellegrininek van mit magyaráznia! Miniszterelnökként állami pénzből repült Németországba, hogy megnézzen egy operaelőadást

Pellegrininek van mit magyaráznia! Miniszterelnökként állami pénzből repült Németországba, hogy megnézzen egy operaelőadást

Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas-SD elnöke, még a Smer-SD uralma alatt a kormány különgépét használta arra, hogy a németországi Drezdába repüljön egy operaelőadásra.

A költségeket viszont nem fizette ki. A DenníkN mutatott rá, hogy 2019. december 31-én a délelőtti órákban érkezett kérelem a kormányhivatalból a belügyminisztérium légiközlekedési osztályára, hogy Pellegrininek, az államfőnek, haladéktalanul készítsék el a Fokker 100 kormánygépet.

15:00 órakor a tankolt repülőgép a pozsonyi reptér hangárja előtt állt készenlétben. Az öt személyzeti tag után felszállt a kormányfő és három testőre is. Nem egész egy órával később pedig leszálltak a németországi Drezdában. A kormánygép csak rövid ideig tartózkodott Németországban, másnap reggel fél 9-kor a kormányfővel és testőreivel visszatért Pozsonyba. Pellegrini szilveszteri járatának adatait a belügyminisztérium közölte a DenníkN-nel.

"Az elnök, a parlament elnöke és a miniszterelnök légi útjaihoz nem szükséges a belügyminiszter jóváhagyása, ezek megrendelése és végrehajtása írásbeli kérvény alapján történik meg," magyarázza a tárca a legmagasabb alkotmányi tisztviselők útjainak működését. Ezért a belügyminisztérium nem ismeri Pellegrini németországi útjának okát. "Mivel a miniszterelnökkel történt a járat, a megrendelő nem térítette meg a költségeket," írja a tárca.

A Hlas párt válasza alapján Pellegrini, mint kormányfő, a Semperoper Dresden opera gálakoncertjén vett részt. Elfogadta a koncerten fellépő, világszerte ismert, szlovák tenor, Pavol Bršlík, meghívását. A hivatalos tájékoztatás szerint Pellegrini az utolsó pillanatban döntött a drezdai részvételről és ezért nem is vette igénybe a németországi szlovák nagykövetség szolgáltatásait. A nagykövetségek általában legalább nyilván tartják a miniszterelnökök külföldi útjait és támogatást nyújtanak nekik, például autó formájában. A párt álláspontja szerint Pellegrini a koncerten való részvételét a szlovák kultúra támogatásának tekinti. "Amennyiben a hivatalos ellenőrző intézmények arra a következtetésre jutnak, hogy ez az út nem felel meg a szolgálati út paramétereinek, akkor készen áll a járat összes költségének fedezésére," közölte a párt.

Címkék: Pellegrini

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.