2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Február 21. 10:06, kedd | Helyi
Forrás: Noviny.sk

Öt év telt el a Kuciak-gyilkosság óta

Öt év telt el a Kuciak-gyilkosság óta

Február 21-én, kedden telik el pontosan 5 év attól a pillanattól, amikor egy bérgyilkos hidegvérrel kivégezte Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát nagymácsédi házukban.

Szüleik azóta is fáradhatatlanul küzdenek az igazságért és azért, hogy Szlovákia ne feledkezzen meg a két fiatalról. A tárgyalás lassan a végéhez közeledik.

Az első tárgyalás Ján és Martina ügyében könnyekkel és csalódással zárult. A szülők nehezen tudták elviselni, hogy a bizonyítékok nem elegendőek Marián Kočner és Alena Zsuzsová elítéléséhez. A Legfelsőbb Bíróság azonban felülbírálta az ítéletet, és visszaadta az ügyet Bazinnak.

Az öt éve történt gyilkosság végrehajtói és Andruskó Zoltán közvetítő már töltik büntetésüket. Marián Kočner és Alena Zsuzsová továbbra is azt állítja, semmi közük a két fiatal kivégzésének megrendeléséhez, sőt még áldozatnak is tartják őket.

Ezúttal azonban az eredeti vádiratot egy újabb súlyos vétséggel egészítették ki. Az ügyészség azt is felrótta nekik, hogy Ján és Martina mellett három elit ügyész is akadályozta őket, olyannyira, hogy őket is ki akarták iktatni. Ez végül többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült. "Szempontom szerint ez kiegészíti annak az évnek az átfogó kontextusát, amely 2017 nyarától egészen a Kuciak-gíilkosság első gyanúsítottjainak letartóztatásáig, 2018 szeptemberéig húzódott. Az események összefüggenek egymással. " - magyarázta Daniel Mikuláš, ügyész.

A jelenlegi tárgyalás során alaposabban megvizsgálták a titkos párbeszédeket és újabb bizonyítékokat is találtak. Ebből például gyakori utalásokat találtak törött fogakra vagy bőrbetegségekre. "Meghallgattunk egy szakértőt, ami a mi szempontunkból minden bizonnyal jelentős bizonyíték, és ezzel a szakértői véleménnyel összefüggésben a Threema kommunikációjának szélesebb körű vizsgálatát is javasoltuk" - tette hozzá Mikuláš. "Kiderült, hogy néhány szó nagyon jgyakran jelent meg a gyilkosság idején" - mondta Matej Karásek szakértő. "Amikor Alena Zsuzsová azt írta, hogy az egyik már kiesett, de nem ment el fogorvoshoz. Azt hiszem, az emberek 90 százaléka kezeltetné, de ő nem tette meg" - mondta Pavla Holcová újságíró. „Ami rejtjelnek tűnik, az nem biztos, hogy rejtjel, és fordítva” – mondta Marián Kočner védőügyvédje, Marek Para.

Pavla Holcová oknyomozó újságíró, aki Jánnal több ügyön és az olasz maffiáról szóló befejezetlen cikkén dolgozott, ezúttal sokkal kedvezőbbnek látja a bizonyítékok helyzetét. „Úgy gondolom, hogy az alapvető fordulópont az, hogy Andruskó Zoltán sok esetben igazat mondott, mint például az ügyészgyilkosság ügyében, és ezzel átkerülhet a megbízható tanúk kategóriájába” – magyarázta.

„Valljuk be, az eset elsőre megmagyarázhatatlannak tűnt. Óriási erőfeszítésekkel sikerült tisztázni az ügyet, illetve legalább a vádemelés stádiumába hozni, és jogilag elítélni a végrehajtókat és a közvetítőket” – mondta Matúš Harkabus, az ÚŠP ügyésze.

A Legfőbb Ügyészség egykori vezetése titokban akarta tartani Kočner telefonjainak digitális nyomát. "Abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy ez messze túlmutat a lövöldözésen, hogy ennek a politikára is lesznek valódi hatásai, nyomás nehezedett arra, hogy ne vizsgáljanak semmit, mert mindenki számára világos volt, hogy a régi rendszer összeomlik" - mondta Holcová.

Két hónap múlva valószínűleg kiderül, hogy Marián Kočner és Alena Zsuzsová bűnös-e. A szenátus elnöke szerint az ítéletet április végén hozzák majd meg. Annyi biztos, hogy Kočner befolyásos barátai, ismerősei lemondtak róla. "Marián Kočnerről már mindenki elhitte, hogy annak a gonosznak a szimbóluma lett, ami itthon történt, és mindenki úgy véli, hogy ez a gonosz már eltűnt. Befolyásosabb embernek látta magát, mint amilyen valójában volt" -zárta szavait Pavla Holcová.

Roberta Metsola, az EP Elnöke a közösségi oldalon emlékezett meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának évfordulójáról. „5 évvel ezelőtt Európát felháborította Ján Kuciak szlovák újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása.” Kifejtette, hogy a felháborodás az igazságszolgáltatás, a médiaszabadság és az újságírók védelme iránti elkötelezettséget jelképezi. "Emlékszünk rájuk. Tiszteljük őket. Harcolunk értük" - tette hozzá.

Forrás: noviny.sk

Címkék: Kuciak-ügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.