2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. Október 20. 15:34, kedd | Kzélet
Forrás: TASR

Országos tesztelés: Pellegrini megválaszolatlan kérdésekről, Raši rizikókról beszél

Országos tesztelés: Pellegrini megválaszolatlan kérdésekről, Raši rizikókról beszél

POZSONY, október 20. – Peter Pellegrini, a HLAS-SD párt elnöke több megválaszolatlan kérdésre is várja a megfelelő válaszokat Igor Matovičtól és kormányától.

A volt kormányfő azt is szeretné tudni, a mintavételi helyszíneken miképpen lesz biztosítva a fertőzés terjedésének megfékezése. Raši a tesztek megbízhatóságát kifogásolja, majd hozzátette, hogy a tesztelők, az egészségügyi alkalmazottak és a lakosság egészsége prioritást élvez mindenfajta egyéb intézkedés előtt.

Pellegrini szerint meg kell várni a Védelmi Bizottság válaszát is, hogy sikerült-e minden kételyt és akadályt megszüntetni. „Ha a mostani információkkal rendelkeznék, azt mondanám a hetvenéves szüleimnek, hogy maradjanak otthon és ne menjenek a tömegbe, ahol ráadásul rengeteg beteg is lehet egyszerre,” magyarázta. Arra a kérdésre sem kapott még választ, hogy mi történik akkor, ha koronavírusos személyt tesztelnek pozitívan: fertőtlenítik az egész termet vagy az egészségügyisek cserélnek felszerelést és munkaruhát? Van elég munkaruha? Megfertőződhetnek a tesztre vagy annak eredményeire váró személyek?

Arra a kérdésre, hogy részt vesz-e a tesztelésen, azt válaszolta, hogy természetesen felelősségteljesen fog eljárni. „Izolálni fogom magam mindenkitől, hogy még véletlenül se fertőződjek meg, de ha ez nem sikerülne, akkor természetesen elmegyek a tesztelésre, mert így helyes és felelősségteljesen szeretnék hozzáállni a helyzethez, valamint úgy szeretném végezni a munkám, hogy azzal ne veszélyeztessek senkit sem,” mondta a volt kormányfő.

A megvásárolt tesztekhez Richard Raši csak annyit fűzött, hogy a WHO szerint ez a fajta teszt nem alkalmas egy egész ország tesztelésére. Az Egészségügyi világszervezet szerint ezek a tesztek a tünetekkel rendelkező páciensek esetében megbízhatóak, a tünetmentes betegek esetében messze nem ajánlottak. Ő is hozzátette, hogy hiányolja a választ arra a kérdésre, miszerint hogyan biztosítják be a mintavételi helyek fertőtlenítését és az emberek biztonságát. Raši attól is tart, hogy az esemény során rengeteg egészségügyi dolgozó fog megfertőződni, ami a teljes egészségügyben tomboló káoszhoz vezethet.

Marek Krajčí felhívására, miszerint minden egészségügyi dolgozó jelentkezzen a tesztelések elvégzéséhez szükséges csapatba, Pellegrini azt mondta, ez nem csak egy gesztus. Szerinte a miniszter kapkod, mert nincs megszervezett emberállománya, és most mindenkit egyszerre szeretne bevonni a műveletbe. „Egy olyan műveletre bólintottunk rá, ahol szükségünk van az egészségügyi dolgozókra, közben pedig nincsenek sehol,” mondta, majd hozzátette: a teszteket végzők száma egy dolog, a hozzáértésük pedig egy másik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.