2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Március 31. 09:10, péntek | Magyarország
Forrás: teraz.sk

Oroszország az ellenséges országok listájára helyezte Magyarországot

Oroszország az ellenséges országok listájára helyezte Magyarországot

Az Európai Unió már a kezdetektől fogva különálló entitásként szerepelt a listán, de Magyarország - több más uniós állammal ellentétben - név szerint nem került fel.

Oroszország felvette Magyarországot az úgynevezett "ellenséges országok" listájára. Erről az index.hu számolt be csütörtökön a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségre hivatkozva a TASR budapesti tudósítója.

A listát az ukrajnai háború kitörése után hozták létre, és az oroszok számos szankciót vezettek be a rajta szereplő országok ellen. Ezek közül az egyik legjelentősebb intézkedés, hogy a listán szereplő országok csak rubelben fizethetnek az orosz gázért.

Az Európai Unió eleve különálló entitásként szerepelt a listán, de Magyarország - több más uniós állammal ellentétben - név szerint nem került fel. Később más uniós tagállamok is felkerültek a listára, tavaly nyáron pedig Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Görögország és Dánia került fel a listára - írja az index.hu.

Oroszország budapesti nagykövete, Jevgenyij Sztanyiszlavov a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Magyarország azért került fel a listára, mert jóváhagyta az oroszellenes szankciókat. A diplomata megjegyezte, hogy egyébként a budapesti kormány pragmatikus álláspontot képvisel a háborús kérdésben, és nem enged a NATO és az EU nyomásának, de tény, hogy Magyarország aláírta az összes brüsszeli szankciócsomagot, és be kell tartania azokat. Ezért Oroszországgal szemben ellenséges országnak minősült, amellyel szemben megtorló intézkedéseket lehet hozni.

Stanislav szerint a szankciók a magyar-orosz együttműködés minden területét negatívan érintik; a politikát, a kultúrát és a gazdaságot. A nagykövet rámutatott, hogy még az orosz nagykövetségen sem tudnak normálisan dolgozni. Hozzátette azonban, hogy a magyar fél továbbra is nyitott a konstruktív párbeszédre, és a diplomáciai csatornák továbbra is nyitva állnak.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.