2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Június 25. 14:03, szombat | Tech
Forrás: The Moscow Times

Oroszország • 170 ezer IT-szakember hiányzik az ágazatból

Oroszország • 170 ezer IT-szakember hiányzik az ágazatból

Mint kiderült, rengeteg programozó, tervező és más IT-szakember menekült el az országból a háború miatt.

Az oroszok megoldásképpen a külföldi szakemberek alkalmazásának bürokratikus akadályain enyhítenének. Az elmúlt hónapokban az orosz kutatóintézetektől és vállalatoktól magasan képzett kutatók, informatikusok, fejlesztők, mérnökök és tanárok tízezrei távoztak. Szergej Plugotarenko, a Russian Association of Electronic Communications (RAEC) nevű szervezet igazgatója márciusban kijelentette, hogy a nemzetközi szankciók, valamint az IT-óriáscégek és a nyugati internetes platformok kivonulása miatt a hónapban több mint 50 000 IT-szakember hagyta el átmenetileg vagy végleg Oroszországot. A legvonzóbb áttelepülési célpontnak Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Örményország, Georgia, illetve a délkelet-ázsiai és a balti országok számítanak. Később kiderült, hogy az IT-ágazat szövetsége azzal számol, hogy további 70 000-100 000 szakember követheti az eddig kivándoroltak példáját.

Most ismertté vált, hogy Oroszországban jelenleg 170 000 informatikai szakember hiányzik. Az ok a tömeges elvándorlás, amely az Ukrajna elleni háború kezdetét követte. Igor Zubov orosz belügyminiszter-helyettes a Föderációs Tanács, vagyis az orosz parlament felsőházának ülésén azt mondta, hogy a kereslet szintjét a szakértők körülbelül 170 ezerre becsülik, míg az ágazatban foglalkoztatottak száma körülbelül egymillió fő.

Jevgenyij Prigozsin, egy nagy internetes kutatási ügynökség tulajdonosa a múlt héten nyíltan felszólította a kormányt, hogy tegyen valamit a tehetségek külföldre áramlásának megállítása érdekében, és akár pénzbírsággal vagy utazási korlátozással is sújtsák azokat, akik alapos ok nélkül mondanak fel állásukból. Menekülő orosz fiatalok arról számoltak be, hogy kihallgatták őket a repülőtéren, de az illetékes Digitális Fejlesztési Minisztérium határozottan visszautasította, hogy akadályozzák az emberek külföldi cégekhez való költözését.

A közösségi médiában közvetített találkozón Zubov a nyugati szankciókat jelölte meg az elvándorlás okaként és elismerte, hogy a szakemberek egyes országokba történő elvándorlása "jelentős" volt. (Az Oroszországnak hátat fordító fejlesztők nyilatkozatai szerint legalább ilyen erős indok a diktatúra egyre erőszakosabb fellépése mindenki ellen, aki nem úgy gondolkodik, ahogy az állam szeretné.) A politikus a hiány pótlásához arra kérte a Föderációs Tanácsot, hogy támogasson egy olyan jogalkotási kezdeményezést, amely megkönnyítené a külföldi informatikai szakemberek számára a tartózkodási engedélyek megszerzését Oroszországban. Zubov törvénytervezete értelmében azok, akik programozóként vagy informatikusként szeretnének az államban élni és dolgozni, hamarosan sokkal kevesebb bürokráciával esélyt kaphatnak erre.

Az iparág a következő hónapokban az összes magasan képzett szakember akár harmadát is elveszítheti, ami a nyújtott szolgáltatások romlásán és annak más ágazatokra gyakorolt hatásán keresztül általános visszaeséshez fog vezetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.