2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2022. Április 13. 23:53, szerda | Világ
Forrás: Portfolio.hu / MTI / Reuters

Orosz-ukrán háború: március 13. - Az ukránok utolsó vérig védik Mariupolt

Orosz-ukrán háború: március 13. - Az ukránok utolsó vérig védik Mariupolt

Hivatalosan is megerősített hír, hogy az orosz hadsereg kivonult Észak-Ukrajnából, valamint a főváros, Kijev környékéről. A területeket azóta az ukránok visszafoglalták, de keleten egyre súlyosabb a helyzet.

ÖSSZEFOGLALÓ

A szétbombázott Mariupolt még mindig nem sikerült bevennie az orosz hadseregnek, de már csak idő kérdése lehet

A Donyeck megyei, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városát még mindig nem sikerült bevenni az orosz csapatoknak, a védők utolsó vérükig harcolnak. Már 22 ezer ember halhatott meg a város ostromában, és tízezreket hurcolhattak el az oroszok. Az oroszok az ukrán fél szerint vegyi fegyvert vethettek be, Moszkva ezt erősen tagadja. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ugyanolyan hazugság a mariupoli vegyi fegyveres támadás, mint annak idején az Aszad-rezsim vegyi támadásáról szóló hírek Szíriában. (Amiről azonban egyértelmű bizonyítékok vannak.) Putyin azt is mondta, zsákutcába jutottak a fegyverszüneti tárgyalások, ők viszont folytatják a „különleges műveletet”, amíg az el nem éri „nemes célját”. Eközben a Kijevhez közeli Bucsa városában már 403 meggyilkolt civil holttestét találták meg az ukránok.

Kijevbe látogat az észt, a litván, a lett és a lengyel államfő

A három balti állam elnöke, illetve Andrzej Duda lengyel államfő úton van Kijev felé, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzanak – írja a CNN a reggeli órákban.

Március 15-én három ország: Lengyelország, Csehország és Szlovénia kormányfője, illetve Lengyelország de facto vezetője, Jaroslaw Kaczynski látogatott el az akkor orosz ostrom alatt álló ukrán fővárosba. Kijev környékéről mostanra kivonultak az orosz csapatok, de a légiközlekedés veszélyei miatt a négy államfő ezúttal is vonaton utazik, hasonlóan a közép-európai kormányfők március idusán tett látogatásához.

A delegáció tagjai Andrzej Duda lengyel, Giitanas Nausėda litván, Egils Levits lett és Alar Karis észt elnök. Épp az utóbbi írta twitterén, hogy “erőteljes támogatásunkról biztosítjuk az ukrán népet, és találkozunk kedves barátunkkal, Zelenszkij elnökkel.” Az észt elnöki hivatal szerint a találkozó fő témái az ukrán civilek és védők segélyezése, valamint az állítólagos háborús bűnök kivizsgálása lesznek.

Andrzej Duda lengyel államfő (b), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Gitanas Nauseda litván államfő sajtótájékoztatóra érkezik Kijevben 2022. február 23-án, egy nappal az orosz támadás előtt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Orosz hadijelentés: Ezer ukrán tengerész tette le a fegyvert

Oroszországi hadijelentések szerint egy, több mint ezerfős ukrán tengerészgyalogos alegység tette le a fegyvert Mariupolban, valamint az oroszoknak sikerült megsemmisítenie 46 katonai célpontot.

Az oroszok által szerdán kiadott hadijelentés a donyecki területvédelmi törzs információra támaszkodva arról számolt be, hogy 1009 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát a Mariupolban zajló harcok során. “Az ukrán tengerészgyalogság 36. dandárjának 1026 katonája tette le a fegyvert,” nyilatkozta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint 162 tiszt és 47 nő volt közöttük.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője kérdésre válaszolva azt mondta, nem tud megadásról – írja a Guardian. Az ukrán vezérkar csak annyit írt jelentésében, hogy az orosz erők szerdán Mariupolban folytatják a támadást, pontosabban az Azovsztal vas- és acélművek, valamint a kikötő ellen.

Oroszország közölte, hogy 151 sebesült ukrán katonát a helyszínen elláttak és Mariupol városi kórházába szállítottak. Az orosz televízió kedden képeket mutatott arról, hogy tengerészgyalogosok adták fel magukat a mariupoli vas- és acélműveknél.

Az orosz jelentéseket eddig más forrás nem igazolta. Ugyanakkor Mariupol utolsó ukrán védői már hétfőn azt írták Facebook-posztjukban, hogy hamarosan kifogynak a lőszerekből. A 36. haditengerészeti dandár már csaknem 50 napja védi a szinte teljesen szétbombázott azovi-tengeri várost.

A Reuters is hasonló hírt közölt, igaz forrásuk a csecsen vezető, Ramzan Kadirov volt. Kadirov elmondása szerint több, mint 1000 tengerészgyalogos rakta le a fegyvert, ő pedig felszólította az acélműben rejtőzködőket, hogy azonnal adják meg magukat. Konasenkov arról is tájékoztatott, hogy az orosz fegyveres erők nagy pontosságú tengeri és légi indítású rakétákkal megsemmisítették két nagy ukrán fegyverraktárt Szadovij és Csudniv település közelében. Beszámolója szerint a mirhorodi repülőtéren két ukrán Mi-24-es és két Mi-8-as helikopter pusztult el, továbbá az ukrán fegyveres erők 130 repülőgépet, 103 helikoptert, 244 légvédelmi rakétarendszert, 447 drónt, 2169 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 243 rakéta-sorozatvetőt, 931 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2076 speciális katonai járművet veszítettek.

Fotó: Mariupol városa 2022. április 4-én.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.