2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. November 09. 16:00, hétfő | Magyarország
Forrás: HVG

Orbán: Este 8 órától kijárási tilalom lép érvénybe

Orbán: Este 8 órától kijárási tilalom lép érvénybe

A Covid-19 világjárvány megfékezése érdekében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szigorú korlátozásokat jelentett be Facebook oldalán. A rendelet szerda 0:00-tól lesz érvényes.

A rendkívüli intézkedések többek között megszabják, hogy este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lép érvénybe Magyarországon. Ezalatt munkavégzés, munkából hazajárás miatt, vagy egyéb rendkívüli indokból lehet csak az utcán közlekedni. Ezen kívül minden gyülekezést megtiltanak, az éttermek bezárnak és csak házhoz szállítás lesz lehetséges. Az üzemi étkezdék kivételt képeznek, azok nyitva tarthatnak. Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor kötelesek lesznek bezárni, továbbá a szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti célból érkező vendégeket.

A hotelfoglalások 80 százalékát az állam kifizeti, egy feltételt kell ehhez a szállodáknak teljesíteni: a munkavállalót ne bocsájtsák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Általános rendezvénytilalom lép életbe és a családi összejövetelek, magánrendezvények létszáma legfeljebb 10 fő lehet. A sportrendezvényeket közönség nem látogathatja, illetve szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, csupán egyéni sporttevékenységet lehet végezni. Bezár minden szabadidős létesítmény, ide tartoznak a múzeumok, színházak, edzőtermek, mozik, állatkertek.

Az éttermek és a szabadidős létesítmények viszont az alkalmazottjaik után erre a 30 napra nem fizetnek járulékot. Az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ha nem bocsájtanak el munkavállalót, és megkapják a fizetésüket. Az esküvőkön csak a szertartáshoz szükséges személyek, tehát a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, a lakodalom megtartása szigorúan tilos. A temetések létszáma 50 főre lett korlátozva. Az egyetemeken és középiskolákban 8. osztály fölött online oktatás lesz, a kollégiumokat is be kell zárni. A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára. A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente tesztelik majd, annak ellenére, hogy a gyorstesztek csak 50-60 százalékos biztonságot jelentenek. Orbán szerint a magyarországi járvány-helyzet mindig 1-2 héttel követi az osztrákot. Magyarországon összesen 109 ezren, Európában 8 millióan betegedtek meg. Magyarország miniszterelnöke szerint minden rendelkezésre áll a kórházakban az ágytól, maszkoktól a védőfelszereléseken át a lélegeztetőgépekig. Az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeznek, de az ő számuk és energiájuk is véges, és ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az egészségügy képtelen lesz megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért szükséges elmondása szerint, hogy csökkenjen a fertőzések száma a meghozott intézkedések segítségével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.