2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Január 31. 02:21, hétfő | Sport
Forrás: Morvay Péter

NFL: Tom Brady visszavonult – vagy mégsem?

NFL: Tom Brady visszavonult – vagy mégsem?

Tegnap reggel érkezett a bombahír: minden idők legjobb amerikai futballjátékosa szögre akasztja a cipőt és 22 év után búcsút mond szeretett sportjának.

Nem eszik azonban olyan forrón azt a bizonyos kását. A mindig jól informált Adam Schefter nem szokott egyébként mellé nyúlni, de most lehet, hogy idejekorán kongatták a vészharangot, Brady ugyanis a jelek szerint még nem döntött. Ha mégis visszavonulna, úgy hétszeres Super Bowl-győztesként, ötszörös Super Bowl MVP-ként, háromszoros MVP-ként, 15-szörös Pro Bowlerként, hatszoros All Próként, az NFL történetének legtöbb győzelmvel (243), passzolt yardjával (85.520) és passzolt TD-jével (624), azaz a valaha volt legjobb futballjátékosként tenné mindezt.

Tom Brady azonban még nem nyilatkozott az ügyben, és ez a mérvadó. Az ügynöke által kiadott közleményben az áll, hogy az irányító nem akar belemenni a hírek pontosságának vagy pontatlanságának kérdésébe, a végszó természetesen Brady-é. A játékos egyébként nem is tartózkodik az Egyesült Államokban, az elvesztett negyeddöntő után megérdemelt pihenését tölti családjával. A VÉGSŐ végleges döntés még nem született meg, ha minden igaz. Ez érthető is, hiszen egy ilyen fajsúlyos döntést nem lehet pár nappal a szezon vége után meghozni – főleg az elnyűhetetlen Tom Bradyről beszélünk. Bonyolítja a helyzetet, hogy Tom Brady édesapja konkrétan azt mondja, hogy a fia nem vonul vissza, ezt csak elterjesztette egy online médium – számol be Kylen Mills, a játékos ügynöke. Könnyen lehet, hogy ez csak elodázása a történetnek, hogy tényleg Brady jelenthesse be a saját módján a visszavonulást, és ne belsős információkból derüljön ki. Mindenesetre jelen pillanatban 100 százalékos biztonsággal nem tehetünk még pontot a karrierje végére.

A dolognak emellett van egy másik pikantériája is, mégpedig a Tampa Bay szemszögéből. Aki azt gondolta, hogy negyvennégy évesen már nem kell megfizetni minden idők legjobbját – aki ráadásul első floridai szezonjában rögtön Super Bowl-t nyert – az bizony súlyos tévedésben van. Brady szerződését az álomcsapat létrehozásával fel kellett darabolniuk, így csak akkor kerül kevesebb pénzbe jövőre, ha mégsem vonul vissza. Ha marad, úgy két év alatt 64 millió dollárt keres, ami átlagban a 4. legmagasabb az egész ligában. Úgy néz ki, az utóbbi forgatókönyv fog megvalósulni, ami így elég nehéz helyzetbe hozza a Buccaneerst. Brady az utolsó idényében 12,2 millió dollárt keresne az OTC adatai alapján, ami nagyon kevés. Ellenben a 2020-as Álomcsapat összerakás és a 2021-es bajnokcsapat együtt tartás miatt a Bucs folyamatosan átalakította az irányító szerződését, aki így 32 millió dollárnyi, még el nem könyvelt aláírási bónusszal rendelkezik (8-8 millió dollár 2025-ig automatikusan megszűnő szerződésekkel). Magyarán, ha Brady visszavonul, akkor 32 millió dollárnyi halott pénz (dead money) maradna utána, ami a valaha volt második legmagasabb lenne Carson Wentz 33,8 milliós DM-e után. Ez 12 millió dollárral növelné az idei 20 milliós cap hitjét, vagyis a Bucsnak konkrétan semmi helye nem maradna a fizetési plafon alatt (jelenleg 11,1 millióval vannak a plafon alatt).

„Jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tehet most a Bucs? Az első lépés, hogy amennyiben Brady be is jelenti a visszavonulását, a csapat csak június elseje után teszi hivatalosan is visszavonult listára, mert így az említett 32 millió dollárnyi halott pénzt el tudja osztani: 8 milliót idén, 24 millió dollárt jövőre benyelve. Csakhogy ez azt jelenti, hogy a QB a nyár elejéig ott lenne a rosteren a maga 20 millió dolláros cap hitjével, és mivel a Bucsnak csak 11 millió dollárnyi költőpénze van jelenleg, ez nem túl szerencsés. A második lépés tehát az, hogy a csapat megegyezik Tom Bradyvel egy szerződésmódosításról: ezzel az alapfizetését levinnék a veteránminimumra (1,12 millió dollár), így 11 millió dollárral csökkenne Brady eredeti 20 milliós cap hitje. Ez a csapat szempontjából nagyon fontos, ugyanis ehhez a pénzhez így nem csak júniusban jut hozzá, hanem már a szabadügynökpiacon is felhasználhatja (aztán a QB visszavonulása után még 1 millió dollárral nő az elkölthető pénzmennyiség). Mindez persze azzal jár, hogy 2023-ban lesz Tom Brady után egy 24 millió dolláros mínusz, bár ez alighanem senkit sem fog érdekelni az elmúlt két szezon után. Az all in bejött, most pedig kell 1-2 év, míg pénzügyileg is teljesen rendben lesz a csapat (bár jó eséllyel senkit sem érdekelne a folyamatos szerződésmódosítás és halott pénz görgetés, ha Kyle Trask helyett egy elit irányítót kellene nézni). Sőt, arra is van esély, hogy ez a 24 millió dollárnyi halott pénz jövőre csak 8-9 millió dollár legyen. Brady szerződésében ugyanis állítólag van egy olyan kitétel, mely szerint akár 16 millió dollárnyi aláírási bónuszt a Bucs visszaigényelhet bárminemű jogi hercehurca nélkül, ha az irányító visszavonul. Ami nem is lenne olyan nehéz, mivel 15 millió dollárt az irányító még meg sem kapott. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Bucs tényleg élni fog ezzel a jogával, a veterán QB ennyi pénzt nyilván megérdemel a szolgálataiért,” írja a fűzővelkifelé.hu elemzőjének írása.

Nos, bárhogy is dönt Tom Brady, én személy szerint hálás vagyok, hogy évekig nézhettem őt játszani. Nem feltétlenül tartozott a kedvenceim közé, de akár az aktív éveit nézzük, akár a tavalyi, 44 évesen megnyert Super Bowl-menetelést hozzuk fel példaként, a lényeg nem változik: az elmúlt száz év legjobb amerikai focistájának karrierjét követhettük végig, méghozzá real time-ban, otthon a TV-képernyőink előtt. Ha már egyszer Michael Jordant és Wayne Gretzkyt nem láthattam, azért örülök hogy Tom Brady-ről nem maradtam le – egy élmény volt.

A legenda karrierjét összefoglaló kisvideót a Youtube-on tekinthetik meg az alábbi linkre kattintva. A videó tartalma az NFL tulajdona.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.