2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Február 03. 06:05, csütörtök | Sport
Forrás: FűzővelKifelé! / NFL.com

NFL-Hírmorzsák: Másfél hét múlva itt a Super Bowl

NFL-Hírmorzsák: Másfél hét múlva itt a Super Bowl

Heti, amerikai futballal foglalkozó cikksorozatunk pihen a héten, de Mátyás kollégánk jó rajongóhoz illően február első napjaiban sem hagyja érdekességek nélkül az NFL szerelmeseit.

Végre választott egy nevet a Washington Football Team: mostantól ők a Commanders

Lehullott a lepel, és ahogy az utóbbi napok szivárogtatásaiból várni lehetett, a fővárosi focicsapat új neve Washington Commanders lett. Dan Snyder, a csapat tulajdonosa egyébként éveken át esküdözött, hogy soha nem fogja megváltoztatni a Redskins nevet, annak ellenére sem, hogy több őslakos is rasszistának, bántónak és idejemúltnak találta a megnevezést. Jött a szponzorok és a politikusok üzenete, végül pedig 2020-ban Snyder is beadta a derekát. Egy brand létrehozása azonban nem két nap, így a fővárosi csapat két szezonon keresztül a neutrális Football Team nevet viselni, ami hát lássuk be, nem valami acélos. Ennek azonban vége, megszületett a csapatnév, a logó, a színkombináció, a washingtoniakat pedig ezentúl Commandersnek kell szólítanunk.

Garoppolo menne és a 49ers sem ragaszkodik az irányítóhoz

Véget ért a San Francisco 49ers és egyben Jimmy Garoppolo szezonja is. Sőt, egyesek szerint ez volt a QB utolsó san franciscói mérkőzése. Logikus volna a szeb napokat látott irányító elcserélése, hiszen van alternatíva. Trey Lance, akiért a csapat 3 első körös picket adott, már türelmetlenül várja, mikor jön el az ő nagy pillanata. Lance vélhetőleg a következő szezonban már kezdő lesz, így Garoppolonak nincs maradása, kérdés, hogy a 49ers talál-e megfelelő cserepartnert. “Beszéltem tegnap Johnnal arról, hogy megtaláljuk a megfelelő célállomást, és bármit is hoz a jövő, azt jól csináljuk. Hosszú karrier áll még előttem és izgatottan várom a lehetőségeket. Olyan helyre szeretnék menni, ahol nyerni akarnak. Ezért focizok, nyerni akarok. Amíg ez megvan és jó emberek vesznek körül, addig minden más elrendeződik,” mondta Garoppolo az ESPN-nek adott interjújában. Hozzátette, sem ő, sem pedig a csapat vezetése nem tervez makacskodni, mindkét fél számára előnyös megállapodáson dolgoznak.

Botrány: a Miami korábbi edzője perli az NFL-t és még három másik csapatot

Brian Flores, a Miami Dolphins menesztett edzője rasszizmus miatt perli a ligát, valamint három konkrét csapatot: a New York Giants-et, a Denver Broncos-t és korábbi kenyéradóját, a Miami Dolphins-t. Az 57 oldalas keresetben elég komoly vádakat fogalmaz meg.

„Az egész per alapjául a Giants szolgált (vagy legalábbis ez volt az utolsó csepp a pohárban), ugyanis Flores üzenetekkel tudja bizonyítani, hogy a csapat már napokkal azelőtt eldöntötte, kit nevez ki főedzőnek, hogy őt meghallgatták volna, neki mégis végig kellett mennie a folyamaton, végigülnie a sok órás interjút, miközben minden jelen lévő tudta, hogy ez nem egy valódi meghallgatás és már számításba sem veszik Florest, mint jelöltet. Ezt az interjút egyedül azért folytatták le, hogy megfeleljenek az NFL Rooney Rule-jának, miszerint kisebbségi edzőt is meg kell hallgatni a főedzői posztokra. Bill Belichick egyébként a hunyó ennek kiderülésében, ugyanis a Patriots főedzője megtudta a Giantstől, hogy kit fognak kinevezni, és gratulálni szeretett volna korábbi alkalmazottjának, Brian Dabollnak. Azonban ő egy másik Briannek, Floresnek küldte el az SMS-eket,” fogalmaz a Fűzővel Kifelé cikke.

Mint kiderült, nem ez volt az első eset, hogy Flores rasszizmussal találkozott az NFL-ben. 2019-ben, amikor a Broncosnál volt állásinterjún, a GM John Elway és a csapat elnöke, Joe Ellis egy órát késtek a megbeszélésről, ráadásul teljesen szétcsúszva és másnaposan rontottak be az irodába. Nem sokkal az interjú után a csapat kinevezte Vic Fangiót.

Volt kenyéradója még ennél is messzebb ment. A Miami-nál is elég érdekes dolgok történtek, amik végül a kirúgásához vezettek. Egyrészt a vádak szerint a csapat tulajdonosa, Stephen Ross a 2019-es szezon közben 100 ezer dollárt ajánlott fel Brian Floresnek minden elvesztett meccs után. A Miami tehát a legfelsőbb utasításra tankolni akart, az 1/1-et akarta megszerezni, Ross pedig rendkívül dühös volt Floresre, hogy a szezon második felében győzelmeket aratott és ezzel elrontotta a draftpozíciót.

Ezen kívül Ross arra is rá akarta venni Florest, hogy vétsen az úgynevezett tampering szabály ellen, ami azt jelenti, hogy nem lehet még szerződés alatt lévő játékossal egyeztetni és elcsábítani az adott csapathoz. Ez úgy nézett ki a kereset szerint, hogy 2020 telén Ross elhívta Florest egy yachtra, majd miután megérkezett, elmondta neki, hogy egy kitűnő szabadügynök irányító (nem nevezik nevén, de Tom Bradyről van szó) épp ott lesz a kikötőben hamarosan. A tulajdonos tehát össze akart hozni egy “véletlen” találkozót a felek közt, Flores azonban hallani sem akart erről és azonnal távozott.

Ezt követően kvázi kiközösítették Florest a csapatnál a vezetőség oldaláról, végül azért rúgták ki, mert elmondásuk szerint nehéz volt vele együtt dolgozni, majd a médiában is lejáratták. Mindeközben a főedző 2003 óta a csapat első olyan kétéves periódusát hozta le, amikor pozitív mérleget ért el a gárda, tehát a munkájára nem lehetett panasz.

Flores keresete egyébként egy úgynevezett “class action lawsuit”, tehát más olyan edzők is csatlakozhatnak hozzá, akik rasszizmust tapasztaltak az NFL felvételi folyamata során. Az egyértelmű, hogy sokan vannak ilyenek, a kérdés, hogy ki mer csatlakozni Floreshez, aki egyébként ezzel a perrel egyértelműen feladja a további NFL-edzői vágyait. Azonban számára fontosabb, hogy kiálljon az ügyért.
Forrás: fűzővel kifelé! / NFL.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.