2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Május 01. 18:26, vasárnap | Sport
Forrás: Goal.com

Négymillió fontért kelhet el Diego Maradona legendás meze

Négymillió fontért kelhet el Diego Maradona legendás meze

Azért ez a csillagászati összeg, mert ez az a mez, amelyet az 1986-os világbajnokságon viselt Anglia ellen. Az “Isten keze”-ként emlegetett gólját tehát ebben a textildarabban szerezte.

A jövő héten zárulhat a Sotheby’s árverése, melyen kalapács alá kerül Diego Maradona ikonikus futballmeze, melyben az 1986-os világbajnokságon az azóta csak „Isten kezeként” emlegetett gólját szerezte Anglia ellen. Öt percen belül pedig a másfél éve elhunyt argentin legenda megszerezte „Az évszázad gólját” is. A hírek szerint az árverésre bocsátott mezért egy ismeretlen licitáló már 4 millió fontot (1,8 milliárd forint) ajánlott, már csak az a kérdés, tényleg ez-e az, amiben Maradona a futball talán két legfontosabb gólját szerezte.

Az Isten keze
Kicsivel több mint 114 ezer szurkoló láthatta a helyszínen 1986. június 22-én, ahogy az Argentína-Anglia világbajnoki negyeddöntő 51. percében Diego Maradona egy sikertelen felszabadítási kísérlet után az angol kapussal felugorva megszerezte a vezetést. Az már a visszajátszásokból látszott, hogy a világklasszis kézzel is a labdához ért, azonban akkor még szó sem volt VAR-ról, így a tunéziai bíró megadta a találatot.

Természetesen a meccs utáni sajtótájékoztatón és az azóta eltelt majdnem 36 évben folyamatosan beszédtéma volt ez a gól, a sajtóeseményen hangzott el az azóta legendás mondat Maradona szájából: “A gól egy kicsit Maradona fejével, és egy kicsit Isten kezével született.”

Maradona ezzel végülis elismerte, hogy kezezés történt, de mivel az argentin négy perccel később az évszázad gólját szerezte egy parádés cselsorozatot bemutatva, nem esett csorba a hírnevén. Vagyis két legendás gól született ugyanabban a stadionban, ugyanazon a meccsen. És ezeket ugyanabban a mezben szerezte a másfél éve elhunyt argentin klasszis, ami érdekes, hogy eddig senkinek eszébe sem jutott, hogy vajon hol van ez a mez.

Milliárdokat érhet - legalábbis forintban
Nemrég bombahírrel szolgált a Sotheby’s aukciósház: náluk van Maradona legendás meze, amit elárvereznek május elején. Egyébként már magának a világoskék meznek külön története van: az argentinok a nyolcaddöntőben Uruguayt verték 1:0-ra egy sötétkék dresszben, majd Carlos Bilardo szövetségi kapitány arra panaszkodott, hogy az kényelmetlen viselet a mexikói melegben. Először a sportszergyártótól kértek világosabb pólókat, azonban három nappal a negyeddöntő előtt esélytelen volt legyártani azokat. Így Bilardo az edzői stáb egyik tagját bízta meg azzal, hogy a városban kutasson fel megfelelő mezeket. A segítő kétféle világoskék felsővel tért vissza, majd Maradona rámutatott az egyikre: “Ez egy jó mez, ebben megverjük az angolokat.”

A Goal.com számolt be a hírről, hogy máris érkezett egy roppant érdekes ajánlat: a Sothesby Aukciósház állítólag kapott egy négymillió fontos licitet, ami nagyjából 1,8 milliárd forintnak felel meg. Az árverés jövő héten ér véget, de úgy tűnik, minden idők legértékesebb sportereklyéje lesz az argentin 10-es meze. A sztori további érdekessége, hogy az elmúlt 35 évben az ereklye Steve Hodge birtokában volt, aki az angol válogatottban játszott a meccsen. És épp ő volt az, aki az „Isten keze” gól előtt próbált felszabadítani, amivel gyakorlatilag gólpasszt adott Maradonának…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.

2024. Április 04. 09:29, csütörtök | Sport

Győzött a Boston és bebiztosította a hazai pálya előnyét az NBA rájátszásában

A Celtics megszerezte szezonbeli 60. győzelmét.

2024. Március 22. 09:34, péntek | Sport

Szívműtéten esett át Peter Sagan

Sagan szokatlanul magas pulzussal - abnormális tachikardiás epizóddal - küszködött februárban egy hegyikerékpár-versenyen a spanyolországi Chelve-ben.