2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Augusztus 17. 11:04, csütörtök | Helyi
Forrás: ahojkomarno.sk

Négylábú gyógyító segít a komáromi kórházban

Négylábú gyógyító segít a komáromi kórházban

A kaniszter terápia terápia célja, hogy egy kutya segítségével fejlessze és fenntartsa a betegek kommunikációs és koncentrációs képességét és megpróbálja kiszakítani őket a kórházban tapasztalt mindennapi rutinból.

Az AGEL Komárno kórház folyamatosan javítja a betegek körülményeit, és egyre szokatlanabb újításokat vezet be, például az animoterápiát.
A hosszú távú betegek osztályán most először fogadtak négylábú gyógyítót a kaniszteres terápia részeként. Blue egy 10 hónapos golden retriever kutya, aki szeretetét, nagy empátiáját és az emberek iránti szeretetét nagyapjától, Rovertől örökölte.

A kaniszter terápia, egy olyan kezelési és terápiás forma, amely az emberek és a kiképzett kutyák közötti interakciót használja. Fő célja, hogy egy kutya segítségével fejlessze és fenntartsa a betegek kommunikációs és koncentrációs képességét, javítsa mentális jólétüket, és megpróbálja kiszakítani őket a kórházban tapasztalt mindennapi rutinból.

Számos tudományos tanulmány bizonyította, hogy a kutya-ember kapcsolatnak mindenre kiterjedő gyógyító ereje van. A különböző ingerek, mint az érintés, simogatás jótékony hatással vannak az idegrendszerünkre. A kutyával való terápia sokkal hatékonyabban csökkenti a betegek szorongását, mivel az emberben a négylábú barát jelenlétében megnő az oxitocin (boldogsághormon) szintje. Ugyanakkor mind a finom-, mind a durva motoros készségeket elősegíti. A komáromi kórházban Blue, a kutya Silvia Hanová gazdájával együtt kezeli a betegeket közvetlenül az ágy mellett. A tartósan beteg osztály főnővére, PhDr. Anna Rybkova, Dipl. s. szerint a betegek lelkesedtek a terápiáért. "Sokan közülük már alig várják a következő látogatást, hogy újra találkozhassanak vele,megsimogathassák és adjanak neki egy kis finomságot. Azt kell mondanom, hogy Blue gyorsan elnyerte nemcsak a páciensek, hanem nekünk, a személyzet szívét is. Ezt a terápiát a munkaidőnk gazdagításának tekintjük" - mondta Anna Rybková. "A betegek pozitív visszajelzéseinek köszönhetően tudjuk, hogy a terápiára van igény, és tervezzük a folytatását. Annak is nagyon örülünk, hogy több kutya is lehet az osztályon" - tette hozzá.

A kaniszterterápiát elsősorban kiegészítő pszichoterápiás módszerként alkalmazzák olyan helyzetekben, amikor más módszerek nem hatékonyak vagy nem alkalmazhatók. Az animoterápiának ez a formája elsősorban a pszichológiai, érzelmi vagy társadalmi-integrációs problémák megoldására helyezi a hangsúlyt. A testi egészség esetében ez a módszer különösen a rehabilitációban és az immunitás erősítésében motiváló. A kezelést, amelyről beszélünk, a gyakorlatban kaniszteres terápiás csapatok végzik. A csapat egy kutyavezetőből és a kutyájából áll, a kutyának megfelelően képzettnek kell lennie, a kutyavezetőnek pedig a kaniszterterápiához és a pszichológiához szükséges speciális ismeretekkel kell rendelkeznie. A kutya tartása az otthonban a kisgyermekeknek is segít, akik felelősséget és figyelmet tanulnak. A hiperaktív gyerekek viszont egy kutya közelében ellazulnak és megnyugszanak.

Forrás: ahojkomarno.sk

Címkék: doktor, kutya, négylábú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.