2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 16. 17:40, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

NATO: Ukrajna feladhatná területének egy részét a tagságért cserébe

NATO: Ukrajna feladhatná területének egy részét a tagságért cserébe

Ukrajnának lehet, hogy fel kell adnia az Oroszország által megszállt területek egy részét, ha csatlakozni akar a NATO-hoz - mondta kedden az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének egyik magas rangú tisztviselője.

A Verdens Gang című norvég napilap kérdésére, miszerint Ukrajnának területeket kellene-e átengednie a béke érdekében, hogy cserébe NATO-tagságot nyerjen, Jenssen azt sugallta, hogy ez a lehetőség már felmerült a szövetségen belül.

Ukrajnának lehet, hogy fel kell adnia az Oroszország által megszállt területek egy részét, ha csatlakozni akar a NATO-hoz - mondta kedden az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének egyik magas rangú tisztviselője. A TASR a Sky News-tól szedte össze az információt.

Stian Jenssen, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár magánhivatalának vezetője a norvég médiának tartott panelbeszélgetésen beszélt.

Stoltenberg sokáig kerülte a kérdéseket arról, hogy Ukrajna mit tehetne a háború befejezéséért. Álláspontja következetes volt abban, hogy nem más, hanem kizárólag Ukrajna dönti el, hogyan és mikor kezdődjenek a béketárgyalások Oroszországgal.

Jenssen ugyan ezt az irányvonalat ismételte, de azt is sugallta, hogy Ukrajnának valóban nyitva állhat az út a NATO felé.

"Jelentős elmozdulás történt Ukrajna jövőbeli NATO-tagságának kérdésében. Mindenkinek érdeke, hogy ne ismétlődjön meg a háború. Oroszországnak hatalmas katonai problémái vannak, és irreálisnak tűnik, hogy újabb területeket foglalhatna el. Most már inkább az a kérdés, hogy Ukrajnának mit sikerül visszaszereznie" - mondta Jenssen.

A Verdens Gang című norvég napilap kérdésére, hogy Ukrajnának területeket kell-e átengednie a béke elérése és cserébe NATO-tagság elnyerése érdekében, Jenssen felvetette, hogy ez a lehetőség már felmerült a szövetségen belül.

"Nem mondom, hogy így kell lennie, de ez egy lehetséges megoldás lehet" - tette hozzá Jenssen.

Ez azonban szöges ellentétben állna a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által deklarált békecélokkal. Az úgynevezett békeformulájának tíz pontja között ugyanis szerepel, hogy Ukrajna határait a 2022. februári invázió előtti szintre állítsák vissza. Zelenszkij világossá tette, hogy ez nem tárgyalható.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója felháborodottan reagált Jenszen kijelentésére, "abszurdnak" nevezve a javaslatot.

"Ez azt jelenti, hogy tudatosan a demokrácia legyőzését választjuk, egy globális bűnözőt támogatunk, az orosz rezsim megőrzését, a nemzetközi jog megsemmisítését és a háború továbbadását a következő generációnak" - írta Podoljak az X közösségi hálózaton.

"Ha (Putyin orosz elnök) nem szenved megsemmisítő vereséget, ha az oroszországi politikai rendszer nem változik meg, és ha a háborús bűnösöket nem büntetik meg, a háború biztosan visszatér, és Oroszország még jobban fog tüzelni" - tette hozzá Zelenszkij tanácsadója.

„A 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen 2022. február 24-én vette kezdetét, amikor Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen. Ez a legnagyobb hagyományos katonai konfliktus[16] Európában a második világháború óta, illetve a legnagyobb eszkaláció az orosz–ukrán háború 2014-es kezdete óta” – olvasható a wikipedia.com portálon.

forrás: teraz.sk

Címkék: NATO, Oroszország, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.