2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Október 24. 17:18, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: bratislava24.sk

Nagy pozsonyi tesztelés: a városrészek önkénteseket és válaszokat is keresnek

Nagy pozsonyi tesztelés: a városrészek önkénteseket és válaszokat is keresnek

A pozsonyi polgármesterek tiszteletben tartják az országos tesztelést, de még mindig kevés információval rendelkeznek. Ezek pedig napról napra változnak.

Néhány pozsonyi városrész önkénteseket kezdett el keresni, akik hajlandóak segíteni a tervezett országos tesztelésen (október 30. - november 1. és november 6. - november 8.).

Segíts a városrészeden

A felhívásokat Károlyfalu és Pozsonyhidegkút közösségi hálóján tették közzé. Mindkét városrész segítséget kér a teszteléssel kapcsolatos adminisztratív és szervezési feladatokhoz. Az érdeklődők e-mailben jelentkezhetnek. Károlyfalu pontosította a közleményben, hogy megközelítőleg 200 önkéntest keres.
Pozsony-Újváros polgármestere, Rudolf Kusý, közösségi oldalán kijelentette, hogy a tesztelés időpontját teljesíthetetlennek tartja, hiszen az egyes választásokra több hónapot is készülnek az önkormányzatok. "Amennyiben a tesztelés a hadseregen és az egészségügyi dolgozókon áll, akkor legközelebb három városi alkalmazottat és három önkéntest kell biztosítanunk minden mintavételi pontra. Mivel nehéz embereket biztosítani a választások során, nehezen feltételezhető, hogy a kockázatos mintavételi helyekért fognak harcolni," pontosította.

"Eddig lényegesebben több a megválaszolatlan kérdés, mint a megválaszolt. A munka nagy részét végül az egészségügyi dolgozóknak és az önkormányzatnak fog kelleni elvégeznie," írta Drotován Michal, Récse polgármestere, aki felkérte az embereket, hogy amennyiben segíteni szeretnének, vegyék fel vele a kapcsolatot.

Pozsonyszőlős polgármestere, Michal Vlček, megerősítette, hogy az önkormányzatoknak nincs elegendő információjuk. "Többek között olyan részletekkel is foglalkozunk, mint az épületekbe történő belépés és kilépés a tesztelés során," mondta. A polgármester szintén önkénteseket keres, akik a tesztelési folyamat adminisztrációjánál fognak segédkezni. Pozsonypüspöki és Oroszvár szintén önkénteseket keres.

Az országos tesztelés koordinátora és a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint napi 50 eurós jutalomra jogosultak azok, akik nem egészségügyi személyzetként segítenek. A tesztelés a megadott napokon 08:00 és 20:00 óra között lesz végrehajtva. A 17 pozsonyi városrész polgármestere tiszteletben tartja a kormány döntését, amely szerint Szlovákia országos szintű tesztelést indít el a COVID-19 járvány elleni harc jegyében. Az információhiányra viszont panaszkodnak: még mindig sok kérdés maradt megválaszolatlan. Ezt Jozef Krúpa, Pozsonybeszterce polgármestere jelentette ki.

Változó információk

"Az önkormányzatoknak van tapasztalatuk a választások szervezésében. A helyszíneket és a rendszert ismerjük, viszont ezzel a teszteléssel kapcsolatban több kérdésünk is van. Az információkat fokozatosan kapjuk, hiányosak és napról napra változnak. Nem tudjuk milyen adatokkal dolgozzunk," mondta Krúpa. Pozsonybesztercén már kijelölték azokat a felelős munkatársakat, akik segítenek a városrészben történő tesztelés megszervezésében. Konkrét helyszíneket készítenek elő, amelyeknek egyezniük kellene a választókerületek helyszíneivel. "Az általános iskolák esetében alternatív megoldásokat is keresünk, mivel nem akarjuk, hogy potenciális fertőzés alakuljon ki az iskolákban," magyarázta Krúpa.

Tesztelés a középiskolákban

A pozsonyi polgármesterek ezért tárgyalni szeretnének Pozsony Megye Önkormányzatának vezetésével - akik a középiskolák fenntartói is egyben - hogy biztosítsa ezen iskolák helyiségeit. A középiskolások jelenleg távoktatási formával tanulnak, fizikailag nem látogatják az iskolát. "Ezekben a középiskolákban teszthelyiségeket lehetne kialakítani. Tárgyalni fogunk róla," jegyezte meg a regionális szövetség vezetője. A polgármesterek személyzeti segítséget akarnak kérni mind a Pozsony Megyei Önkormányzattól, mind a pozsonyi Városházától, mivel kevés a saját adminisztratív segítségre kijelölt személyzet vagy önkéntes.

Kérdőjelek Pozsonyligetfalun

Ján Hrčka, Pozsonyligetfalu polgármestere az utolsó parlamenti választásokhoz hasonlítja a tervezett országos tesztelést. "Meg kell itt jegyeznem, hogy a választásokra fél évet készülnek az önkormányzatok. Ilyen nagy önkormányzatoknál, mint Pozsonyligetfalu, ez az elegendő idő a felkészüléshez az ilyen összterületi tevékenységek esetében," írja Hrčka a közösségi hálón.

Amennyiben a körzetek száma megegyezne a választási körzetekkel, akkor Pozsonyligetfalun 96 lesz belőlük. "Ilyen esetben az önkormányzatnak az állammal együttműködve biztosítania kell a Közegészségügyi Hivatal minden érvényes intézkedését annak érdekében, hogy a következő munkanapon biztosítani tudják a gyermekek megfelelő oktatását az általános iskolákban," tette hozzá Hrčka. Pozsonyligetfalu polgármestere sajnálja, hogy az önkormányzatok nem voltak előre tájékoztatva. "Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Pozsonyligetfalun teljes mértékben együttműködünk a Szlovák köztársaság kormányával, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megoldjuk a helyzetet," teszi hozzá a végén Hrčka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.