2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 18. 17:01, péntek | Életmód
Forrás: tasr

Nagy bajokat okozhat a kezeletlen pikkelysömör

Nagy bajokat okozhat a kezeletlen pikkelysömör

Az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) legfrissebb adatai szerint az országban körülbelül 200 000 pikkelysömörben szenvedő ember él, de kevesebb mint egyharmaduk kap szakszerű orvosi segítséget.

A központ statisztikái szerint az elmúlt 10 évben a szlovákiai bőrgyógyászati klinikákon vizsgált pikkelysömörben szenvedő betegek száma átlagosan évi 60 ezer körül mozgott.

Veronika Daničová szóvivő szerint a nem megfelelően kezelt pikkelysömör vagy más néven psoriasis különböző szövődményekhez vezethet, mint például ízületi gyulladás, cukorbetegség, szívbetegség, depresszió. A pikkelysömör súlyos eseteiben a páciensek átlagos várható élettartama 10 évvel rövidül.

,,A kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt pikkelysömör a betegek életminőségét jelentősen rontja, miközben jelenleg több olyan kezelés is létezik, amelyek kordában tarthatják a betegséget. Nagyon hatékonynak bizonyul a biológiai kezelés, amely hosszútávú sikert jelent, nagyon kevés mellékhatással.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a pikkelysömör bármely életkorban előfordulhat, és leggyakrabban 15 és 35 éves kor között jelentkezik. A pikkelysömör stressz, bakteriális fertőzés, egészségtelen életmód vagy bőrsérülés hatására jelentkezhet először. Súlyosbodhat stresszes időszakokban, terhesség vagy fertőzések idején, de időszakosan is megjelenhet, különösen a téli hónapokban.

A pikkelysömör világszerte a lakosság 2%-át érinti. A pikkelysömörben szenvedő emberek nagy része a betegség enyhe formájában szenved, amely a bőr kevesebb mint 3%-át érinti. A psoriasis egy genetikailag meghatározott betegség, kialakulásának kockázata egy gyermeknél 41%, ha mindkét szülő szenved a betegségben, 14%, ha az egyik szülő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.