2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Február 17. 13:00, péntek | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

Mire jó probiotikum?

Mire jó probiotikum?

A szervezet tele van jó és rossz baktériumokkal, amelyeknek az egyensúlyban tartása kulcsfontosságú az egészségünkhöz.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (baktériumok vagy élesztők), amelyek a beleinkben élnek és számos pozitív hatást gyakorolnak a bélflóra egészségére. Segítenek megőrizni az egészséges baktériumok egyensúlyát a bélben, támogatják az emésztést és csökkenthetik a különböző betegségek kockázatát. Rendszeres fogyasztásuk segíthet megelőzni és kezelni a különböző bélproblémákat, például a puffadást, a hasmenést, az irritábilis bél szindrómát, valamint segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Az egyik legismertebb probiotikum a Lactobacillus acidophilus, amely megtalálható az élőflórás joghurtban és más tejtermékekben. A Bifidobacterium is egy fontos probiotikum, amely szintén megtalálható bizonyos élelmiszerekben. A probiotikumok számos formában elérhetők, beleértve az élőflórás joghurtot, a probiotikus italokat, a táplálékkiegészítőket és kapszulákat. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden probiotikum egyformán hatékony, illetve egyes probiotikumok hatása eltérő lehet az egyének között.

Ha bakteriális fertőzés miatt antibiotikumot szedünk, gyakran a bélben lévő egészséges baktériumok is elpusztulnak vagy károsodnak, hiszen a gyógyszer nem válogat a jó és a rossz baktériumok között. Az antibiotikum szedésének időtartama alatt és az azt követő egy héten keresztül kiváltképpen ajánlott a probiotikumok fogyasztása annak érdekében, hogy a szervezetünkben lévő egészséges baktériumokat támogassuk és pótoljuk.

Mikor szedhetjük még?

  • gyulladásos bélbetegségek kiegészítő terápiájaként
  • felső légúti allergiás megbetegedések során
  • ekcémában szenvedő betegeken végzett tanulmányban a probiotikumok szedését követő hat héttel a tünetek javulását észlelték.
  • utazás előtt - a megváltozott környezeti körülmények, eddig számunkra ismeretlen fűszerek használata, az utazás okozta stresszhelyzet is károsíthatja a bélflóránkat
  • a probiotikumok alkalmasak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására is

De akkor mi a helyzet a prebiotikummal?

A prebiotikumok olyan rostok és egyéb anyagok, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok tápanyagforrásai, azok növekedéséhez és szaporodásához szükségesek. Elsősorban olyan élelmiszerek tartalmazzák, mint a banán, a hagyma, a fokhagyma, a spenót, a paradicsom és az articsóka. A prebiotikumok javítják a bélmozgást, csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint segíthetnek a cukorbetegség és az elhízás kezelésében is.

A prebiotikumokat és a probiotikumokat gyakran együtt emlegetik, hiszen a kettő kiegészíti egymást. A prebiotikumok elősegítik a probiotikumok hatékonyabb működését, mivel tápanyagot biztosítanak a hasznos baktériumoknak. Együttes fogyasztásuk elősegítheti az egészséges bélflóra fenntartását és javítását. Érdemes odafigyelni az étrendre, és olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek gazdagok ezekben a fontos tápanyagokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.