2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Október 04. 18:14, hétfő | Tech
Forrás: Wire

Mesterséges intelligencia: a Google kereső lassan emberként fog gondolkodni

Mesterséges intelligencia: a Google kereső lassan emberként fog gondolkodni

A Google keresőmotorja naponta több, mint 3 milliárd kérést dolgoz fel, de ez mind semmi ahhoz képest, amilyen változások várhatók az óriáscég leghíresebb produktumában.

Hamarosan szavak nélkül működik majd a keresés, a felhasználókat pedig azonnal érteni fogja a keresőprogram. Elizabeth Reid számítógépekkel foglalkozik. Egy egyszerű példával szemléltette, hogy jelenleg mi a probléma a Google keresőjével: a kerékpárváltója fotóját mutatja, amelynek egyik alkatrésze eltört, azonban fogalma sincs, hogy azt hogy hívják. Így természetesen rákeresni sem tud a problémára a neten, legfeljebb felhívhatja egy hozzáértő barátját, hogy segítsen neki. Azonban informatikusként inkább a Google-t hívná segítségül, ha tehetné.

A probléma oka, hogy a számítógépek másképp értelmezik az információkat, mint az emberek és szükségük van pontos megnevezésekre, melyek nélkül tehetetlenek. Ez vezetett oda, hogy Reid és csapata egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amelyet most a Google Seach On nevű rendezvényén mutattak be. A rendszer neve Multitask Unified Model (MUM) és a mesterséges intelligenciára épül. A céljuk az, hogy a technológia megértse, hogy mit akar a keresést végző személy, míg a távlati elképzelés az, hogy a kereső hosszú távon úgy gondolkodjon, mint egy ember.

A MUM nem csupán a szövegeket tudja feldolgozni, hanem a képeket is. Vagyis a felhasználóknak elegendő egy képet készíteniük egy elromlott alkatrészről és feltenniük a kérdést, hogy hogyan javíthatják meg azt vagy hol szerezhetnek be egy újat. A funkciót a következő hónapokban integrálni fogják a Google Lens képfelismerő alkalmazásba, de a kapcsolódó kérdéseket kizárólag angol nyelven lehet majd megfogalmazni.

A szakember hozzátette, hogy a megoldásnak akár videók is megadhatók lesznek. Ezáltal felismerheti a YouTube rendszerében elérhető filmek témáját és azokhoz kapcsolódó felvételeket tud javasolni. Szintén lehetőség lesz hangos keresésekre, de a kutatók a mobiltelefonokba integrált diktálási funkció helyett egy olyan fejlesztésen dolgoznak, amelynek segítségével úgy lehet majd beszélgetni a szolgáltatással, mint egy baráttal.

A Google nem csupán meg akarja válaszolni a feltett kérdéseket, hanem ezzel párhuzamosan alternatív lehetőségeket is be szeretne mutatni. A következő hónapokban várható egy ilyen, Things to know nevű modul integrálása is a rendszerbe. Egy ételfotó esetén kaphatunk receptet, helyet, ahol ehetünk olyat és egyéb lehetőségeket. A keresésekben a jövőben az eddiginél több kép fog megjelenni. Az alkalmazott algoritmus ugyanis felismeri majd, hogy valaki egy fotóval összefüggésben keres valamit, akkor automatikusan ki fog listázni felvételeket is.

Az összes újítás először a mobiltelefonokra érkezik majd és csak azután az asztali számítógépekre. Ennek oka, hogy a mobilkészülékek jelentősége folyamatosan nő, immár az összes keresések több mint fele ilyen eszközökről valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.