2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2020. Október 21. 19:57, szerda | Kzélet
Forrás: INFO

Matovič zseniális (?) ötlete: letesztelné Szlovákia teljes lakosságát

Matovič zseniális (?) ötlete: letesztelné Szlovákia teljes lakosságát

Péntek este Marek Krajčí sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Covid19 szituáció kezelhetetlenné vált országunkban. Szombaton, nem is egész 24 órára rá, Matovič kamerák előtt sietett a miniszter beszámolójára reagálni.

A szlovák egészségügyi miniszter, Marek Krajčí pénteken kifejtette, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma országunkban rohamosan nő és ilyen tempó mellett a szlovák egészségügy összeomlása várható. Mindezt annak ellenére, hogy egész eddig váltig állították, hogy a helyzetet megfelelően, tökéletesen kidolgozott szabályok mellett irányítják. A kialakult szituációért természetesen főként ő és miniszterelnökünk, Igor Matovič tartozik felelősséggel. Ez a nyomasztó politikai felelősség motiválta valószínűleg Matovičot arra, hogy gyors és egyszerűen hangzó megoldást kínáljon az embereknek.

Természetesen most sem hazudtolta meg magát kormányfőnk, briliáns ötletének bejelentését alapos felkészülés és mélyebb elemzés nélkül valósította meg. A laikusok számára természetesen elfogadható megoldásnak tűnik a felvetés, mely szerint a gyorstesztekkel hatékonyan tudnánk azonosítani az aktív fertőzötteket, őket mind karanténba küldeni, s ezáltal megállítani a betegség további terjedését. Továbbá Matovič arra a legbüszkébb, hogy a világon eddig egy ország sem folyamodott ilyen stratégiához. De mit szólnak ehhez a szakértők?

A szakemberek előbb feltennének néhány kulcsfontosságú kérdést, melyekben az egész operáció sikere vagy bukása rejlik.

Első kérdés: hajlandó-e mindenki elmenni a tesztelésre?
Második kérdés: vajon Szlovákia legnagyobb logisztikai eseménye a megálmodott eredményt hozza el?
Harmadik kérdés: vajon azért nem folyamodott eddig ehhez a megoldáshoz a világ egyetlen fejlett országa sem, mert nem jutott eszébe, vagy mert több a buktatója, mint amennyinek elsőre tűnik?

Választ az első kérdésre előzetesen a TREND kérdőívétől kaphatunk, mely szerint a résztvevők több mint fele leteszteltetné magát ily módon. Elgondolkodtató, hogy ha egy kis csoporton belül nem hajlandó rá minden megkérdezett személy, mi lesz a helyzet a teljes lakossággal? A kötelezővé tétel lenyűgöző ötlete támadt Matovičban, de ezt elnök asszonyunk, Zuzana Čaputová már le is forrázta, így egyelőre a levegőben lóg, mi lesz ezzel a felvetéssel. Ha nem lesz előírás a tesztelés minden szlovákiai lakos számára, akkor várhatóan az emberek egyharmada leignorálja és további pár százalékuk objektív okokból nem tud majd részt venni.

A második kérdést sajnos komplikáltabb megválaszolni. Egyrészt egy ilyen méretű logisztikai eseményt még a legfejlettebb országoknak is hetekbe telne megszervezni, de Matovič szerint mi ezt győzzük e hét végéig. Még ha segít is a katonaság, szerzünk megfelelő mennyiségű önkéntest és mobilizálunk minden egészségügyben dolgozót, az egész folyamat lebonyolítása az emberek összeterelésétől a helyszín sterilizálásán keresztül a törlet vételen át egészen azok kivizsgálásáig nagyon komplex feladat. De „pohode”, ez menni fog. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a koronavírus elleni intézkedések egész eddigi lényege az volt, hogy minél kevesebb ember keljen útra és tartózkodjon tömegben. A lakosság összeterelése tesztelés céljából ezeknek a szöges ellentétét képezi.
Elértünk a harmadik kérdéshez, de a válasz nem szolgál jó hírekkel. Az antigén tesztek pontossága összehasonlíthatatlan a jelenleg használt PCR tesztekével. India már próbálkozott az országban való széles körű bevetésükkel: az esetek 51-84 százalékában sikerült csupán felfedni a fertőzést. Persze sok múlik az antigén teszt minőségén is, de azok a konkrét tesztek, melyeket Matovič akar használni, sokkal kevésbé érzékenyek, mint a laboratóiumban használtak. Ezáltal könnyen meglehet, hogy az emberek több százalékát (főként azokat, akik még csak a fertőzés kezdeti stádiumában vannak, vagy a vírus lecsengőben van a szervezetükben) negatívnak fogják titulálni, pedig igazából nagyonis pozitív. Kedvezőtlen hírekkel szolgált a Bloomberg is nemrég, ugyanis Nevadában a PCR és antigén tesztek több mint fele mutatott hamis negatív eredményt. Több esetben megtörtént, hogy az antigén teszt egészséges embereknél mutatott pozitív eredményt.

Nehéz időket élünk, melyek nehéz döntésekkel járnak. Egész Szlovákia tűkön ülve várhatja, Matovič beváltja-e ígéretét, mely szerint ha a mostani országos tesztelés elbukik, lemond. Hogy ez egy újabb figyelemelterelő cirkusz, vagy valós ígéret, meglátjuk a továbbiakban.

Címkék: matovic

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.