2023. június 10, szombat - Margit

Hírek

2023. Május 24. 11:40, szerda | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Mától június 8-ig ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést

Mától június 8-ig ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést

Az intézkedés oka több rendezvény, amelyekre az előzetes információk szerint nemcsak szlovák, hanem külföldi látogatók tömeges részvételére is számítanak.

Szerdától ideiglenesen visszaállítják az ellenőrzést a szlovák határon Ausztriával, Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben, valamint a nemzetközi repülőtereken. Ezek június 8-ig tartanak majd. A rendőrség az operatív információk alapján újraindítja az ellenőrzéseket, ha a helyzet úgy kívánja. Az ellenőrzéseket a szükséges időre korlátozzák. A kormány az intézkedést több, külföldi látogatókat érintő rendezvény kapcsán hozta meg.

"A határellenőrzési folyamat felgyorsítása érdekében azt tanácsoljuk a területünkre belépő személyeknek, hogy úti okmányaikat (személyi igazolvány vagy útlevél) készítsék elő az ellenőrzésre (beleértve a gyermekeikét is), és - különösen a nagyobb forgalmú időszakokban - kis előnnyel induljanak útnak" - közölte a Belügyminisztérium (BM).

A Szlovák Köztársaság Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Magyarországgal közös szárazföldi határait az ellenőrzések ideje alatt csak a kijelölt határátkelőhelyeken lehet átlépni, kivéve az integrált mentési rendszer elemeit, a mezőgazdasági vagy erdőterületen munkát végző személyeket, valamint a belső határtól öt kilométeres körzetben tevékenységüket végző vadászokat és halászokat. A nemzetközi vasúti és légi közlekedés e tekintetben semmilyen módon nem korlátozható vagy módosítható.

Az intézkedés oka számos olyan rendezvény, amelyekre az előzetes információk szerint nemcsak szlovák, hanem külföldi látogatókat is várnak. "Ezek közé tartozik például a Hells Angels motoros klub találkozója, egy világhírű zenei együttes koncertje, sportesemények, a Globsec konferencia és mások" - közölte a belügyminisztérium.

Az ideiglenes ellenőrzések bevezetésével egy "első szűrőt" kívánnak létrehozni a határon, hogy megakadályozzák a közrendet veszélyeztető személyek érkezését.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 09. 08:40, péntek | Kzélet

Pénteken is felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is előfordulhatnak

A hőmérséklet 19 és 24 fok közé emelkedik.

2023. Június 08. 08:31, csütörtök | Kzélet

Csütörtökön és pénteken is számíthatunk zivatarokra

Az intenzív esőzések hatására a kisebb patakoknak átmenetileg megemelkedhet a vízszintje, és a patakokon kívül árvízi jelenségek (lejtőkön lezúduló víz, iszapömlés, pincék, aluljárók elöntése) is előfordulhatnak.

2023. Június 07. 14:41, szerda | Kzélet

Az Európai Unió 1,23 milliárd eurót fordít a mentális egészség előmozdítására

Az Európai Bizottság (EB) szerdán bejelentette, hogy újabb pillérrel bővíti az Európai Egészségügyi Uniót: a mentális egészség új, átfogó megközelítésével.

2023. Június 07. 14:40, szerda | Kzélet

Szlovákia 4,2 millió euró értékben adományoz hadászati eszközöket az ukránoknak

Szlovákia több mint 4,2 millió euró értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának. A védelmi minisztérium javaslatát szerdán hagyta jóvá a kormány.