2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. December 11. 10:02, péntek | Kultúra
Forrás: Marvel Entertainment

Marvel-Dömping: Négy új előzetes egy nap!

Marvel-Dömping: Négy új előzetes egy nap!

Hatalmas meglepetéssel szolgált a Disney és a Marvel Studios: négy bemutatás előtt álló sorozatukhoz érkezett előzetes, mindegyik ugyanabban az időben, így hatalmas szuperhős-dömpingre ébredhettünk péntek reggel. Íme!

WANDAVISION

Mi az a WandaVision?

A WandaVison egy minisorozat, ami 2020 decemberében debütál a Disney+-on, méghozzá a Marvel Moziverzum 4. fázisának részeként. A sorozatban Paul Bettany és Elizabeth Olsen is visszatérnek Vízió és Skarlát Boszorkány, azaz Wanda Maximoff szerepében. A két Bosszúálló mellett több kisebb szereplő is fel fog bukkanni a sorozatban, akikkel már találkozhattunk az évek során, mint például a Thorból ismert Kat Dennings Darcy Lewis szerepében, illetve A Hangya és a Darázsban a Jimmy Woo nevű ügynököt alakító Randall Park, továbbá a Marvel Moziverzumban először feltűnő Teyonah Parris, aki a felnőtt Monica Rambeau-t fogja alakítani (egy pillanatra látható is a trailerben), akinek karakterével a Marvel Kapitányban ismerkedhettünk meg először. A népszerű komikus-színész Kathryn Hahn pedig egy kotnyeles szomszédasszony szerepében lesz látható a szériában (ezt a fenti képsorok is alátámasztják).

Az első kép, amit a sorozattal kapcsolatban kaptunk, elég sokat elmond arról, amit a történetről sejteni lehet. Az Andy Park által készített koncepciós vázlat egy idilli sitcom pillanatképét ábrázolja, de csak első ránézésre! Minél jobban szemügyre vesszük, annál több furcsaságra lehetünk figyelmesek a vázlatképen. A televízió baljós vörös fénye két ismerős árnyékot vet a falra, melyek ugyan Wanda és Vízió árnyékai, ám a teljes Bosszúálló öltözetüket körvonalazzák, ami arra utal, hogy semmi sem az, aminek látszik. Erre az érzésre a színes szoba és az ablakból látható fekete-fehér külvilág is ráerősít. Mivel a Bosszúállók: Végjáték eseményei alapján úgy tűnik, hogy Vízió sorsa megpecsételődött, kijelenthető, hogy ez a mesebeli, kisvárosi idill és otthon biztosan rejteget valami baljós titkot.

Nem tudunk nem a képregényekre gondolni, melyekben mind Wanda, mind Vízió megpróbált normális életet teremteni magának, olyat, amire mindig is vágytak, de ezért óriási árat fizettek. Lássuk, pontosan miről is van szó!

Vízió és Wanda a képregényekben
Wanda és Vízió az 1970-es években jöttek össze először a Bosszúállók lapjain. Szerelembe estek, majd pedig összeházasodtak az 1975-ös Giant-Size Avengers negyedik számában. Egy mutáns boszorkány és egy android, akik furcsa, de boldog párost alkottak, és akik később, 1982-ben saját képregényt is kaptak Vízió és A Skarlát Boszorkány címmel, majd a Nyugati Parti Bosszúállók tagjaiként folytatták közös kalandjaikat. Később egy ikerpárral is bővült a család, akiket Williamnek és Thomas-nak neveztek el. Minden tökéletes volt, egészen John Beyer 1989-es Vision Quest című történetéig.

Víziót megsemmisítette egy nemzetközi kém- és tudóshálózat, akik szerint a férfi az egész világra fenyegetést jelentett. Ezek után minden memóriája és személyiségjegye elveszett. Hank Pymnek ugyan sikerült újra összeszerelnie őt, de csak önmaga árnyékaként tért vissza, és semmilyen érzelmi kötődése nem volt a felesége és a gyerekei iránt.

Ahogy Wanda a szerelmét gyászolta, a világ lassan összeomlott körülötte. Később kiderült, a gyerekei sem voltak igaziak, csupán saját erejének és egy Mephisto nevű démon lelkének a manifesztációi, amire Agatha Harkness, egy nagyhatalmú boszorkány derített fényt az Avengers West Coast 52. számában. Harkness később kitörölte a gyerekek emlékét Wanda memóriájából, hogy legyőzhessen egy démont és megszabadíthassa Wandát további gyászától és szenvedésétől. Wanda és Vízió eltávolodtak egymástól, testileg és lelkileg egyaránt, maguk mögött hagyva boldog éveiket. Szóval gajra ment köztük minden...

Tom King Víziója
Nem Wanda volt az egyedüli, aki boldog és normális életről álmodozott. Az idő múlásával Vízió visszanyerte régi alakját, érzelmeit és emlékeit. Tom King A Vízió című, számos díjat nyert 2016-os képregényében ő is megpróbálta létrehozni a tökéletes családot, ám ez a kísérlet is tragédiával végződött.

A Bosszúállók fehér házi képviselőjeként Vízió úgy döntött, hogy új családjával Washington külvárosába költözik. Feleségével, Virginiával, lányukkal, Vivvel és fiukkal, Vinnel megpróbálták beilleszkedni és egy átlagos amerikai család életét élni. Azonban a Vízió-família elég messze állt az átlagostól, kezdve azzal, hogy a családtagokat Vízió maga teremtette, méghozzá a saját arcképére. Ők mindnyájan androidok voltak.

Egy nap aztán támadás érte a lányukat saját otthonukban, és Virgina önvédelemből megölte a támadót, a holttestet viszont elrejtette férje elől attól félve, hogy ez a kis incidens felborítaná a tökéletes életüket. Aztán egyre több és több ember halt meg a család körül, végül az eseményeknek Virginia és Vin is áldozatul esett, ami örökre lerombolta Vízió... nos, vízióját arról, hogy normális, mindennapi életet élhessen.

Mindez mit jelent az új sorozat szempontjából?
Wanda és Vízió vágya, hogy normális élet élhessenek, a filmekben sem teljesültek. Thanos gyermekeinek megérkezésével boldogságuk gyorsan szertefoszlott a Végtelen háborúban, melynek végén Vízió életét is vesztette. Ki tudja, mire lenne képes Wanda azért, hogy visszaszerezze szerelmét és boldogságukat. Erről szólhat ez az új széria.

Az a pár képkocka, amit eddig láttunk a sorozatból, Tom King képregényét idézi, melyben az idilli kisvárosi lét csupán csak álarc, ami mögött ott húzódik a keserű valóság. Vajon lesznek-e a párosnak gyerekei, és ha igen, akkor ismét elvesztik-e majd őket, mint tette azt Wanda a képregényekben?

De talán a legfontosabb kérdés, hogy miként hozta vissza Wanda Víziót a halálból? Azt tudjuk, hogy Skarlát Boszorkánynak fontos szerepe lesz az új Doctor Strange-filmben, melyben a párhuzamos univerzumok koncepciója központi tényező lesz. Lehet, hogy a WandaVision egy ilyen alternatív valóságban játszódik, de az is lehet, hogy Wanda egy párhuzamos univerzumból hozta át szerelmét a saját valóságába, mi több, az sem elképzelhetetlen, hogy kettejüknek - vagy csak magának és a saját víziójának - hozott létre egy olyan idilli világot, mint amilyet a sitcomokban láthatunk.

THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER

A Végjáték végén Sam Wilson, azaz a Sólyom (Anthony Mackie) örökölte meg Amerika Kapitány pajzsát, és mint ahogy azt A Sólyom és a Tél Katonája első előzetesében elárulja, ez az örökség... bonyolult.Szerencsére a sorozat maga nem tűnik annak (főleg a WandaVision és a Loki előzetesei láttán), sőt, ha bejött az Amerika Kapitány második és harmadik része, akkor ez a széria is tetszeni fog a hagyományos akciófilmeket idéző, bizonyos szinten földhöz ragadt jeleneteivel (már amennyire földhöz ragadtnak mondható egy helikopter által üldözött repülő ember). A szériába visszatér majd Daniel Brühl Zemója, és ezúttal képregényes maszkját is felölti majd, és Sam és Bucky (Sebastian Stan) verbális adok-kapokjából ítélve a John Wick-filmeket is jegyző Derek Kolstad forgatókönyve amolyan haver-zsaru felállást ígér majd.

LOKI

Úgy tűnik, nem a WandaVision lesz az egyedüli eszement Marvel-sorozat, amivel szembesülhetünk majd a Disney+-on: megérkezett a Loki széria első előzetese, és a látottak után egyelőre próbáljuk összeterelni a gondolatainkat.

Nos, ami biztos, hogy a Végjáték alternatív idősávjában a Tesseracttal lelépő Loki csöbörből vödörbe kerül, azaz a titokzatos TVA nevű cég rabjává válik, melyet Owen Wilson vezet azzal a bajusszal - talán ez a bajusz a legzavarbaejtőbb.

Mindenesetre a Tesseract segítségével Loki egy csomó idősíkot meglátogathat mindenféle következmény nélkül, és fogság ide, bajusz oda, a trailer tanúsága szerint ezt meg is teszi (vagy talán mielőtt elkapják?), és közben forgatja a köpönyegét, ahogy tőle azt megszokhattuk (hogy aztán végül ő is csapdába essen).

A képsorokat napestig lehetne elemezni, de a legfőbb infót megsúgjuk: a TVA a Time Variance Authority, egy olyan szervezet, amely a különböző idősíkokat monitorozza. Mert persze, hogy a Marvel Moziverzumban egy ilyenre is szükség van! A Loki 2021. májusában debütál a Disney+-on.

WHAT IF...!

Valamint végleg, de nem utolsósorban megérkezett a Marvel Univerzum eddigi legkockázatosabb darabja, a What if...!, amely egy végtelen alternatív történetsíkot mutat be, azaz mi lett volna, ha nem így és nem ezekkel az emberekkel történtek volna a dolgok. A készítők emellett animációs technológiával dolgoztak, ami egyrészt megoldotta a színészek problémáját, másrészt pedig eltüntette az élőszereplés okozta fantasztikus gátakat. A What if...! egy létező képregénysorozat, 1970-től már 13 szériája jelent meg. A marvelesek akkor nyúltak a történethez, amikor már kezdtek kimerülni a fő történetszálak, így biztosítva a vérfrissítést. Sokáig úgy gondoltuk, hogy ez az egy sztori, amelyet sosem láthatunk majd mozgóképen. Nos, szerencsére tévedtünk!

Címkék: előzetesek, Marvel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.