2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Április 04. 20:27, hétfő | Magyarország
Forrás: Partizán / HVG.hu

Márki-Zay Péter: nem távozhatok a politikából

Márki-Zay Péter: nem távozhatok a politikából

A hódmezővásárhelyi polgármester a Partizánban adott interjút a választási éjszaka másnapján. Elmondta: nem távozhat a politikából. A miniszterelnök-jelölttel Gulyás Márton beszélgetett.

Az összefoglaló cikk a HVG.hu-n jelent meg. Az ellenzék választási veresége utána a Partizán vendége volt Márki-Zay Péter, a hatpárti miniszterelnök-jelölt, akitől Gulyás Márton először azt kérdezte: mivel magyarázza a kormánypártok jelentős győzelmét.

Hódmezővásárhely polgármestere az országot járó ismerőseinek tapasztalatait idézve válaszolt: „Két okot mondtak, mi miatt a szavazók általában a Fidesz felé hajoltak. Az egyik az Gyurcsány – ez már nagyon régóta fennáll –, a másik a háború.” Szerinte „most ennek ennyi a megfejtése, de a valódi ok az természetesen a propaganda”, „tizenkét év agymosás után bármilyen képtelen hazugságot úgy bele tudnak ültetni az emberek agyába, hogy sajnos nagyon nagy mértékben tudják befolyásolni a választásokat”.

Márki-Zay szerint „senki nem gondolta, hogy ez lesz az eredmény. Volt egy halvány reményünk, hogy meg lehet nyerni ezt a választást, de senki sem gondolta, hogy kétharmadot szerezhet a Fidesz, még az exit pollunk (…) alapján is a listán többségben lett volna az ellenzék”.

A vereség stratégiai okaként egyrészt a propagandát, másrészt az ellenzéki összefogás modelljét jelölte meg. Azt mondta, az volt a céljuk, hogy a 2018-as választás minden egyes problémájára megoldást adjanak. Az egyfordulós választás tényére ez az összefogás volt, a csalások ellen az ellenzéki szavazatszámlálók delegálása. A propaganda ellen is igyekeztek mindent megtenni, hogy el tudják juttatni az üzeneteiket a Fidesz hazugságairól minden emberhez. „Engem az taglózott le elsősorban, hogy ezekre mind megadtuk a választ, és az eredménynél ez sajnos nem látszik. Az eredmény ugyanolyan katasztrofális, mint volt négy évvel ezelőtt. A modell nem jó.” Úgy látja, hogy ami működött a 2019-es önkormányzati választáskor, az most nem tudott.

Arra a kérdésre, mivel magyarázható, hogy közel egymillió szavazója tűnt el az ellenzéknek, Márki-Zay azt felelte: azt egy hónappal ezelőtt már ők is mérték, hogy a 2018-ban a Jobbikra szavazók legalább az egyharmadát nem tudják megszólítani, de a választás napján kiderült, hogy ez az arány valójában kétharmados. „Igazából a Jobbik volt az, aki elveszítette a szavazóit, akinek a szavazóit mi elveszítettük.” Szerinte a kormányoldal által harsogott gyurcsányozós üzenetek kifejezetten nekik szóltak, ha pedig a „baloldalt veszítettük volna el, mint ahogy most egyes ellenzéki politikusok mondják, abszolút tévesen, akkor nem a Mi Hazánk került volna a parlamentbe most, hanem a Kétfarkú Kutya Párt”.

A baloldali szavazók megvoltak. Volt egy aggályunk, hogy mintegy 5 százalékot az én személyem esetleg távol tartana a választástól – még januárban volt egy ilyen mérésünk –, most azt látjuk, hogy semmi ilyen nem történt, hál’ Istennek ott minimális, szinte nulla a lemorzsolódás” jelentette ki.

Gulyásnak arra a felvetésére, hogy az összefogás jelöltjei konkrétan kevesebb szavazatot kaptak, mint 2018-ban, Márki-Zay azt válaszolta: „Azt is látjuk, hogy általában nem a Fidesz szavazatai nőttek – bár egy százezres bővülés van a listán például –, hanem az ellenzékre leadott szavazatok száma csökkent. De hát a Fidesz kampánya az elmúlt fél évben elsősorban az ellenzéki szavazók elbizonytalanításáról szólt. A személyes lejárató kampány is, de a háborús üzenet is.”

Köszönetet mondott a polgármester Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének, amiért nem szerepelt a lista látható helyén, hogy nem kampányolt aktívan. „Amit mi tudtunk tenni azért, hogy megnyugtassuk azokat, akiket Gyurcsány Ferenc személye zavart, azt megtettük.” Szerinte nem volt hiba ezt kérni az egykori miniszterelnöktől, mert a méréseik azt mutatták, hogy 7-8 százalékot veszített volna az ellenzék a listás szavazatokból, amennyiben az ő neve is ott szerepel.

Ahogy a választási vereséget elismerő beszédében, Márki-Zay most is párhuzamot vont a magyar kormányzat és a náci Németország propagandája között, és megismételte, hogy Hitlert még 1945 áprilisában is megválasztották volna a németek, legalább kétharmaddal.

Elég volt a propaganda, ahogy a kommunizmus idején is elég volt a propaganda, és Orbán idején is elég a propaganda.”

Gulyás Márton többször arról kérdezte Márki-Zay Pétert, nem gondolja-e, hogy egyes üzenetei – például a fideszes politikusok vélt szexuális orientációjára utalt vagy migránsszámlálóval kampányolt – elidegenítették a szavazók egyes rétegeit, a volt miniszterelnök-jelölt azonban ezt minden alkalommal visszautasította.

A polgármester szerint nem követett el stratégiai hibát. „Az én véleményem szerint a stratégia rendben volt. Az ellenzék egysége megvolt, azokat a billegő szavazókat, akik a romák, a fiatalok és a konzervatívok, beállítottuk az egységbe, ott voltak a szavazatszámlálóink, 27 ezer önkéntes, ott volt az előválasztás, 106 győztes jelölttel indultunk. Négy év alatt a stratégiát fölépítettük. Lehet, hogy stratégiai hiba volt az, hogy nem volt ellenzéki MTI, ez az egy kérésem, követelésem nem teljesült, ezt nem tudtuk megcsinálni, de hogy a propagandán ment el a dolog, az agymosáson ment el a dolog, abban én biztos vagyok.” Hozzátette ugyanakkor: abban, hogy azt gondolta, Orbánt a saját játszmájában, a saját szabályai szerint is meg lehet verni, hogy ebben a rendszerben legyőzhető, tévedett.

Márki-Zay szerint nem azon múlott a vereség, hogy nem tudta érdemi szövetségesévé tenni az ellenzék két, eddig legerősebb pártját, a Jobbikot és a DK-t. „Azt tudni kell, hogy abban az esetben, ha győztünk volna, akkor ez a két párt aratta volna le a győzelem anyagi és személyi hasznát, nem én” – mondta a polgármester, aki szerint ezért nem lehet mondani, hogy ez ne az ő küzdelmük lett volna. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pártok többet tehettek volna azzal, ha minden egyes üzenetet megosztanak. „Egészen biztos, hogy Orbán háborúellenes retorikáját jobban sikerült volna semlegesíteni, hogy ha nemcsak én mondom el százszor, hanem az összes ellenzéki politikus is. Hát akkor ez az én hibám.”

Arról, hogy miért a családja, és nem politikusok álltak mögötte a vereséget elismerő beszéd alatt, azt mondta Márki-Zay: azt az üzenetet akarta átadni, hogy „tessék itt maradni Magyarországon, küzdjünk együtt, ne adjuk föl”.

Megkérdezték Márki-Zaytól, hogy beül-e a parlamentbe azután, hogy listán mandátumot szerzett, vagy nem – Karácsony Gergelyhez és Vona Gáborhoz hasonlóan, akik 2018-ban döntöttek így. „Elsősorban Hódmezővásárhely fogja ezt eldönteni, nem hoztam még határozott döntést” – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy jelenleg Lázár János nagyjából 150 szavazattal vezet a városban, de a levélszavazatokat még nem számlálták meg, így bízik abban, hogy győzni fog.

Ha azt láttam volna, hogy mi Vásárhelyet mi kétharmaddal hozzuk, akkor nyugodtan mondhattam volna, hogy ott hagyhatjuk Vásárhelyet, mert Vásárhely rendben van (…). De egy ilyen kiélezett helyzetben azt gondolom, hogy Vásárhelyet nem lehet magára hagyni.”

„Nem távozhatok a politikából” – jelentette ki a polgármester arra a kérdésre, hogy miként képzeli el a jövőjét. Sok százezer ember van szerinte, aki összefogott, és nagyon nagy szükség van az összefogásra, mert nehéz idők jönnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.