2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. December 23. 01:48, csütörtök | Tech
Forrás: Nyitókép: TechCrunch

Már létezik az algoritmus, ami szociális készségekkel ruházza fel a robotokat

Már létezik az algoritmus, ami szociális készségekkel ruházza fel a robotokat

Csodálatos vagy inkább félelmetes? Ezt mindenki döntse el maga. Mindenesetre elkészült az algoritmus, amelynek segítségével a robotok szociális lényekként viselkednek.

Ez volna a SkyNet gyermekcipőben?

A programot Boris Katz, az MIT kutatója és csapata fejlesztették ki, a gépek pedig az algoritmusnak köszönhetően elkezdtek együttműködni. Az első kísérletek arról számoltak be, hogy a gépek önállóan felismerték, amikor egy „kollégájuknak” segítségre volt szüksége, ráadásul képesek voltak automatikusan beavatkozni. Érzékelik azt is, hogy a másik robot mit akar tenni és arra megfelelően reagálnak.

Ravi Tejwani, a csapat egyik tagja kiemelte, hogy egy új matematikai keretet alkottak meg azért, hogy miként lehet modellezni két résztvevő között a szociális interakciókat. Amennyiben két gép közül az egyik az X helyre akar menni és a másik látja ezt, akkor támogathatja a társát ebben. A tudósok létrehozták egy szimulált környezetet, amelyben a robotok fizikai és szociális célokat követhetnek. Az előbbi például lehet egy fához való navigálás, míg az utóbbi annak kitalálása, hogy mit próbál tenni egy másik gép és az annak megfelelően való cselekvés.

A szakemberek arra használják a modellt, hogy meghatározzák, mik egy robot fizikai és egyéb céljai, s mennyi időt és energiát kell az egyik és a másik elérésébe befektetnie. Az algoritmus megjutalmazza a gépek megfelelő döntéseit, ha azok közelebb viszik a célokhoz. Jutalmat kap, ha például megpróbál segítőt találni.

Katz szerint a világban hamarosan rengeteg robot lesz és meg kell tanulniuk, hogy emberi feltételek mellett kommunikáljanak. Meg kell érteniük, hogy mikor kell segíteniük és mikor kell megakadályozniuk valaminek a bekövetkezését. A kutató hangsúlyozta, hogy ez még csak egy nagyon korai munka és az első komolyabb kísérlet annak megértésére, hogy mit jelent az emberek és a gépek számára a szociális interakció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.