2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 16. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: tasr

Már Čaputová is ellenzi a vasárnapi boltzárat

Már Čaputová is ellenzi a vasárnapi boltzárat

Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem tartja megfelelőnek és indokoltnak, hogy fertőtlenítés miatt ne nyithassanak mi a boltok vasárnap.

A fertőtlenítést bármikor elvégezhetik a működtetők – mondta az államfő a boltok vasárnapi zárva tartásával kapcsolatban.

„A vészhelyzet megszüntetését követően újra kell értékelni, hogy megfelelők-e a hatályos higiéniai óvintézkedések, és valóban a lakosság egészségének védelmét szolgálják-e. Az intézkedéseknek arányosaknak és indokoltaknak kell lenniük" – mondta, és hozzátette, a vasárnapi zárva tartást nem látja annak.

Rámutat, hogy ez a korlátozás csak az üzletekre vonatkozik, és például az éttermekre, ahol hét közben szintén sok ember megfordul, nem. „A vasárnapi zárva tartásnak önkéntes alapon kellene működnie, vagy olyan törvény alapján, amelyet megszavazott a parlament" - hangsúlyozta.

A korlátozást Ondrej Dostál és Radovan Kazda (SaS) valamint Ján Benčík (Za ľudí) parlamenti képviselő is bírálja. Felkérték Ján Mikas országos tiszti főorvost, hogy oldja fel a tilalmat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) intézkedése alkotmányellenes lehet. A képviselők politikai okot látnak annak a döntésnek a hátterében, hogy csak vasárnap lehet elvégezni a boltokban a fertőtlenítést.

A hivatal rámutatott, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben nagyobb figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre, ami egy átlagos munkanapon nem lehetséges.

Nyitókép: Zuzana Čapiutová/Facebok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.