2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. December 21. 13:44, hétfő | Magyarország
Forrás: HVG

Magyarországon összefogott az egész ellenzék, együtt indulnak a 2022-es választásokon

Magyarországon összefogott az egész ellenzék, együtt indulnak a 2022-es választásokon

Az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson – így döntöttek a magyarországi ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésükön.

Ezzel is szeretnék kifejezni a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára, derül ki a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményéből.

Az összefogás keretei a következőképp néznek ki: mind a 106 körzetben közös jelöltek lesznek, közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, közös programot dolgoznak ki és immár közös listájuk is lesz. A közös közleményben arról is olvashatunk, hogy az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot. A Korszakváltás Garanciái dokumentumban az áll, hogy a közös választási lista azonban nem jelenti az ellenzéki pártok összeolvadását, mert pártjaik „világos értékrenddel és önálló identitással” rendelkeznek. A megfogalmazás szerint: „Bár számos politikai kérdésben egymástól eltérő elképzeléseket vallunk, a korszakváltás kapujában félretesszük ezeket a különbségeket, és arra koncentrálunk, ami összeköt bennünket. Mindemellett fontos feladatnak tartjuk, hogy a közös lista esetén is biztosítsuk az együttműködő ellenzéki pártok saját identitásának megtartását, mert kizárólag így tudunk hitelesen képviselni minden, változást akaró választópolgárt. Az ellenzéki tábor egészének hiteles képviselete pedig a kormányváltás alapvető feltétele. Ennek megfelelően az önálló parlamenti frakciók megalakulása alapvető érdeke az együttműködő pártoknak” Továbbá hozzátették: „A politika értékekről és értékek képviseletéről szól: valódi esélyünk csak az értékközösség megteremtésével, hiteles programmal és feddhetetlen jelöltekkel van. Ezért közös feladata minden pártnak, hogy tartalommal töltse meg az együttműködést: tisztába tegyük a múltat, meghaladjuk a NER korrupt és lelketlen hatalompolitizálását, létrehozzuk a változás programját, vállaljuk a valódi elszámoltatás feladatát.“

A tartalmi garanciák között szerepel, hogy a közös listát állító pártok vállalják, hogy:
- megtisztítják a közéletét a rendszerszintű korrupciótól;
- véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének;
- visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét;
- csatlakoznak az Európai Ügyészséghez;
- helyreállítják a sajtószabadságot, kiegyensúlyozott, minőségi közszolgáltatást teremtenek;
- minden valós társadalmi támogatottságú politikai párt és a civil társadalom bevonásával új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg;
- új választási törvényt alkotnak, amely az arányosság és igazságosság elvein alapul;
- a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik;
- nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat;
- a fenntarthatóság elvei szerint kormányoznak, szembenéznek az ökológiai és klímaválság jelentette kihívással;
- összetartó, igazságos és biztonságos társadalmat építenek, ahol a jogaikban megerősített dolgozók tisztességgel megélnek a munkájukból, a nőknek a férfiakéval azonos fizetés és megbecsülés jár, az idősek méltányos nyugdíjat kapnak;
- „a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.