2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Szeptember 23. 16:29, szerda | Világ
Forrás: index.hu

Magyarország tisztifőorvosa: fiatal egészséges emberek is vannak lélegeztetőgépen

Magyarország tisztifőorvosa: fiatal egészséges emberek is vannak lélegeztetőgépen

Müller Cecília, Magyarország tisztifőorvosa a magyar operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy nem jellemző, de előfordul, hogy fiatal egészséges embereknél is súlyos bajt okoz a koronavírus, és jelenleg is van néhány alapbetegség nélküli fiatal lélegeztetőgépen.

Hozzátette, hogy ma már az orvosok többet tudnak a kórokozóról és a hatékony terápiáról, így a gyógyulási esélyek jobbak, mint a tavaszi első hullám idején. Magyarország tisztifőorvosa figyelmeztetett, hogy a már nem hordott maszkot veszélyes hulladékként kell kezelni, de a lakosság által használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak. Azt ajánlja, hogy dupla falú zsákba bekötve, 48 órára legyen elkülönítve, majd ezután legyen kidobva a kommunális szemétbe.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire pontosak a Nemzeti Népegészségügyi Központ előrejelzései a nagyvárosok szennyvízvizsgálatával kapcsolatban, elmondta, hogy ha a szennyvízben több tízszeres emelkedés van, annak van egy előzetes jósló értéke: hét-tíz nap múlva megemelkedik a területen a fertőzöttek száma. Ha a mérés eredményei nem kielégítőek, azon már nem lehet változtatni, viszont megmutatja, hogy fel kell készülni az esetszámok növekedésre, tehát a lakosságnak ilyenkor még szigorúbban be kell tartania a szabályokat.

Azzal, hogy a karantén 14 napról 10 napra csökkent, az operatív törzs a nemzetközi szabályozást követte, tájékoztatott a tisztifőorvos. Ennyi idő alatt már megállapítható, hogy a fertőzött, de tünetekkel nem rendelkező emberek már nem fertőznek tovább. Müller Cecília nyilatkozata szerint az influenza elleni oltásokhoz a vakcina várhatóan október második felében érkezik, ekkor juttatják majd el őket a háziorvosokhoz, és ezzel egy időben közlik majd, hogy az ingyenes oltás mikor, és hogyan igényelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.