2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. Október 27. 17:32, kedd | Magyarország
Forrás: INDEX

Magyarország tisztifőorvosa: anyatejjel nem terjed a vírus

Magyarország tisztifőorvosa: anyatejjel nem terjed a vírus

A magyar operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília, Magyarország tisztifőorvosa hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek 20,5 százaléka 40–49 év közötti.

Tájékoztatása szerint kedden 2079-cel nőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma, így összesen 63 642 beteget azonosítottak eddig az országban. Elhunyt 63 krónikus beteg, közülük a legfiatalabb 49 éves volt. „Megállapítható, hogy a második hullám egy intenzíven felszálló szakaszában vagyunk“ – emelte ki Müller Cecília. „A felelősség közös, hiszen egész Európában, az egész világon nagyon intenzíven terjed a járvány. Mindenkinek be kell tartani a járványügyi szabályokat, az egyéni felelősség nélkülözhetetlen“ – mondta a tisztifőorvos és hozzátette, hogy ezekben a napokban különösen kerülnünk kell a felesleges, elkerülhető érintkezések számát. Kérte, hogy akik bármilyen rendezvényen vesznek részt, tartsák be a szabályokat. Elmondása szerint: „Fokozatosan kényszerülünk szigorítani a szabályokat, hiszen a maszkviselés, a higiénés szabályok betartása, a fertőtlenítés most a legfontosabb. Ezek azok az eszközök, amelyek mindannyiunk rendelkezésére állnak.“

A továbbiakban a tisztifőorvos kihangsúlyozta, hogy mindezek mellett az egészségügyi ellátórendszer felkészült, akinek kórházi ellátásra van szüksége, meg fogja kapni azt a magas szintű ellátást, amelyre szüksége van. „Kórházainkban nagyon intenzíven zajlik a munka, a kijelölt kórházakban összpontosul az a tudás, személy- és tárgyi feltételrendszer, amely biztosítja, hogy mindenkit ellássanak, akinek erre szüksége van,” mondta Müller Cecília és figyelmeztetett, hogy rendkívül fontos, hogy senki ne menjen közösségbe, ha bármilyen tünete van. „A kontaktusok számának csökkentése érdekében egyértelműen próbáljunk meg lemondani azokról a programokról, amelyek nem feltétlenül szükségesek,” hangsúlyozta és elmondta, hetente emelkednek a számok. Nyilatkozata szerint a 42. héten 8 ezer körüli fertőzöttet azonosítottak, majd a 43. héten ennek mintegy másfélszeresét, 13 ezer feletti esetet regisztráltak. „Dinamikus emelkedésnek vagyunk tanúi, ezért kérjük a fegyelmezettséget! Az életkor szerinti megoszlás egyértelműen változik, a 43. héten a 40–49 évesek aránya volt a legmagasabb, 20,5 százalékot tettek ki. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik fertőzött 40–49 év közötti. A 65 év felettiek a fertőzöttek 15 százalékát tette ki, míg a fertőzöttek 4,7 százaléka a 15 éven aluliak voltak. Sajnos ebben a korosztályban is növekedett a fertőzöttek száma, 641 fővel“ – hívta fel a figyelmet Müller Cecília azzal egyetemben, hogy ha egy hosszabb szakaszt vizsgálunk, megállapítható, hogy a fiatalokról átterjedt a közép- és idősebb korosztályra a pozitivitási arány.

A sajtó kérdésére válaszolva a tisztifőorvos elmondta: a várandós és a szoptatós kismamákat is elérheti a fertőzés, mindenképpen tájékoztassák az őket gondozó orvost. Az általános szabályok rájuk is vonatkoznak, de helyzetük nyilván speciális. „Sok tudományos publikáció alapján úgy tűnik, hogy nem okoz a koronavírus fejlődési és egyéb rendellenességet a magzatnak. A szoptatás időtartama alatt viszont légúti fertőzéssel az anya megfertőzheti a gyermekét, ezért az anyának be kell tartania a higiénés szabályokat, az anyatejjel azonban nem fog terjedni a vírus, tehát a szoptatás továbbra is ajánlott, hiszen az újszülöttnek rendkívül előnyös és fontos – tájékoztatott Müller Cecília.

Címkék: Müller Cecília

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.