2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 28. 08:45, csütörtök | Magyarország
Forrás: 444.hu

Magyarország: Sorra gondolják meg magukat az ellenzéki pártok

Magyarország: Sorra gondolják meg magukat az ellenzéki pártok

A nagy ijedtséget Kocsis Máté fideszes frakcióvezető váltotta ki.

A politikus miután belengette, hogy aki nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, nem tölthet be képviselői és tisztségviselői pozíciókat, az ellenzék behúzta a kéziféket. Csütörtök estére a korábban bojkottot hirdető Momentum is újragondolta az akciót. A párt elnöksége úgy döntött, a Fekete-Győr András által vezetett frakciójuk május 2-án leteszi a parlamenti esküt, de aztán bojkottálja „az alakuló ülés érdemi részét”, mert nem ismerik el a választást tisztességesnek.Ezzel együtt semmilyen pozíciót nem vállalnak a parlamentben. Azt írják, a munkájuk legjavát a parlamenten kívül, „változást akaró közösségek építésével” fogják tölteni - írja a 444.hu.

Korábban Fekete-Győr András egy Kocsis Máténak írt nyílt levélben öt feltételhez kötötte frakciója részvételét:

„A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;

A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését;

Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat;
Kezdődjön meg egy a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása;

Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek)”

Hadházy Ákos, aki a parlamenti bojkott ötletgazdája nyilván roppant csalódott az események alakulását követően. Miután az LMP és az MSZP után a Párbeszéd is jelezte, hogy beül a parlamenti sorokba, Hadházy kifakadt a közösségi médiában: „Tegyük még egyszer világossá, hogy az alakuló üléstől távolmaradás miért fontos szimbolikus cselekedet: az alakuló ülésen kétszer is szavaz a parlament -vita nélkül- arról, hogy a választáson minden a legnagyobb rendben volt. És tegyük azt is tisztába: természetesen önmagában a nyitó ülésről való távolmaradás sovány gesztus lenne ahhoz, hogy a TETTEINKKEL is megígérjük, nem leszünk díszellenzék. Ehhez az is kell, hogy a milliós extra fizetéssel járó díszpozíciókat ne vegyék fel a képviselők és csak a legfontosabb alkalmakkor szólaljanak meg a parlamentben (az interpellációk nem azok, azok csak az ellenzéki kontroll LÁTSZATÁT tartják fent) Ezek a zsarolások amúgy jól mutatják, hogy a Fideszt mennyire zavarja, ha lesznek képviselők, akik nem játsszák el nekik a demokráciát.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.