2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2021. Január 28. 15:39, csütörtök | Magyarország
Forrás: Transparency International

Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

Eddig Bulgária állt az első helyen. A Transparency International (TI) legkorruptabb országainak listáján Magyarország, Románia és Bulgária hármas holtversenyben állnak az első helyen.

Ez derül ki a legfrissebb, 2020-as adatokat feldolgozó elemzésből – írja a Hvg. Az elemzésből kiderül, hogy a magyar kormány arra használja fel a járványt, hogy tovább erősítse a hatalmát és hogy még több közpénzt alakítson magánpénzzé. Az országokat egy 0-tól 100-ig tartó skálán sorolták be, melyen a 100 a tökéletesen korrupciómentes állam. Magyarország és Románia már tavaly is 44 pontot értek el ezen a skálán, mint idén, s egyedül Bulgáriának lett akkor ennél is kevesebb pontja.

A bolgárok azonban idén javítottak, így kerültek az említett országok hármas holtversenybe. Azért is nagy szó Bulgáriával egy szinten lenni, mivel ott tavaly az év botránya az volt, hogy az alvó miniszterelnököt aranytömbök, pénzkötegek és a fegyvere mellett fényképezték le titokban. Magyarország 2010-ben még a kilencedik legkorruptabb volt, azóta minden évben folyamatosan rontotta helyezését.
A Hvg szerint nem véletlen, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta romlik a helyzet.

A kormánypárt azóta rendszerszinten alakította át és tökéletesítette az addig is létező korrupciót. Előbb a törvények átírásával meggyengítette a korrupció elleni védekezőképességet, közben a megbízható embereivel töltötte fel azokat a testületeket, amelyeknek a feladata a kormány ellenőrzése volna, és így várta, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus pénzosztása meginduljon.

A korrupcióérzékelési indexet 12 szervezet 13 felmérése alapján készítette a TI. A lista szerint a világ legkevésbé korrupt országai 2020-ban Dánia és Új-Zéland voltak, ezek a maximálisan elérhető 100 pontból 88-at szereztek. Szorosan mögöttük 85–85 ponttal áll Finnország, Svájc, Svédország és Szingapúr. Az Egyesült Államok évtizedes mélyponton végzett idén 67 ponttal. Szlovákia a TI indexén világviszonylatban a 60. helyen áll 49 ponttal, holtversenyben Jordániával és Örményországgal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.