2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. Október 14. 14:29, szerda | Helyi
Forrás: index.hu

Magyarország köteles megszüntetni a határzárat

Magyarország köteles megszüntetni a határzárat

Mivel a beutazás szabályai egységesen lesznek szabályozva az egész Európai Unióban, Magyarországnak meg kell szüntetnie a határzárat.

Magyarország a besorolás szerint a piros országok közé tartozik. Ma fogadták el az Általános Ügyek Tanácsának nagykövetei azt a javaslatot, amely szerint az EU-ban egységes szabályrendszer szerint kell besorolni az országokat járványügyi szempontból. Eszerint a zöld országokból érkezőknek nem lehet megtagadni a beutazást, a kockázatos narancssárga és a magas kockázatú piros besorolású államok esetében lehet ugyan korlátozásokat bevezetni, tehát tesztet vagy karantént előírni, de kizárni senkit sem lehet. A nemzetiségi alapú szabályozás tilos. Ha a tagállamok korlátozásokat vezetnek be piros vagy narancssárga államok esetében, akkor azt lehetőség szerint 48 órával a döntés előtt közzé kell tenniük, illetve azt megelőzően tájékoztatni kell az uniót is. Ha egy ország időközben a zöld zónába kerül, két hét elteltével köteles minden állam zöldként is kezelni.
Ez azt jelenti, hogy a magyarországi határzár érvényét kell veszítse az ajánlás hatályba lépését követően, amit a kihirdetéstől számítunk, az pedig ma várható. Az országokat a következő feltételek szerint sorolják be: - zöld zóna: a 14 napos mozgóátlag alapján 100 ezer lakosra vetítve a napi új fertőzöttek száma 25 alatt kell legyen, a tesztek kevesebb mint 4 százaléka lehet pozitív - narancssárga zóna: az új esetek száma 25 és 150 között kell legyen, de ezzel párhuzamban a pozitívráta 4 százalék alatt kell mozogjon, esetleg 50 alatt kell lennie a napi fertőzöttek számának, de a pozitív esetek aránya meghaladhatja a 4 százalékot - piros zóna: az új fertőzöttek száma 150 felett van 4 százalék alatti pozitív ráta mellett, illetve 4 százalék feletti pozitív ráta esetében 50 feletti az új napi fertőzöttek száma.

Az utazó nemzetiségét ezentúl nem vizsgálhatják, csupán az adott országból való beutazást. A magyar határzár ebből a szempontból súlyosan diszkriminatív, hiszen az csak a magyarok és a V4-országok állampolgárai számára engedi meg a beutazást – kötelező teszt vagy karantén mellett. A megszavazott ajánlás a magyaroknak is fontos, hiszen ezentúl ha zöld országból térnek haza, nem lehet számukra sem tíznapos hatósági karantént előírni.

Az ajánlás szerint továbbá nem lehet korlátozni az alábbi célból megszervezett utazást: munka, határ menti ingázás, üzleti út, rokonlátogatás, családi esemény (esküvő, keresztelő, temetés), újságírói munkavégzés. Az ajánlás szerint a besorolás térképét, melyen a tagállamok mellett rajta lesz Izland, Norvégia, Liechtenstein és Svájc is (az Egyesült Királyság nem lesz rajta) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) fogja elkészíteni, és hetente köteles lesz frissíteni és közzétenni. Kérdés, lesz-e még kit a zöld zónába sorolni. Pillanatnyilag ugyanis csak néhány állam felel meg a szigorú kritériumoknak és bizonyul zöldnek: Ciprus, Norvégia, Észtország, Finnország és Görögország. A zöld és a narancssárga határán billeg Lettország, Litvánia és Németország, ahol csak kicsivel vannak 50 felett a fertőzöttek 100 ezer lakosra számolva. Magyarországgal együtt 15 piros ország van európában.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a besorolást nem országokra, hanem régiókra bontva kell kialakítani. Ezáltal egy országon belül is színes lehet a skála. A nagyon magas pozitív arány miatt Magyarország valószínűleg így sem tudja egyetlen régiójával sem megugrani a zöldet, hiszen ehhez 25 alatti fertőzötti szám kellene, az pedig nem jön össze. De Olaszországban a csizma orra, Svédország bizonyos részei zöldbe kerülhetnek. Hasonlóképpen számíthat a zöld besorolásra az egyébként rendkívül rossz adatokat mutató Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek vagy a Portugáliához tartozó Madeira és Azori-szigetek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.