2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2022. Március 03. 12:27, csütörtök | Magyarország
Forrás: HVG

Magyarország is támogatja az ukránok mihamarabbi EU-s csatlakozását

Magyarország is támogatja az ukránok mihamarabbi EU-s csatlakozását

Nyolc tagország szólította fel hétfőn az Európai Uniót egy nyílt levélben Ukrajna mihamarabbi csatlakozását sürgetve. Ezt Szíjjártó Péter külügyminiszter jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A külügyi tárca feje elmondta: Magyarország azt szeretné, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon, ill. Brüsszel vegye napirendre a nyolc ország levélben megfogalmazott kérését. Hétfőn Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia elnöke közösen írt nyílt levelet, amelyben kijelentették: véleményük szerint Ukrajna megérdemli, hogy a lehető leggyorsabban az Európai Unió tagja legyen. „Ezért felszólítjuk az EU tagállamait, hogy erősítsék meg Ukrajna legmagasabb politikai támogatását, és tegyék lehetővé az uniós intézmények számára, hogy azok megtegyék a megfelelő lépéseket Ukrajna tagjelölt státuszának azonnali megadása és a tárgyalások megkezdése érdekében,” olvasható Miloš Zeman cseh elnök honlapján.

Ehhez a felszólításhoz csatlakozott most Magyarország. Volodimir Zelenszkij hétfőn írta alá azt a hivatalos dokumentumot, amelyben országa uniós csatlakozását kérvényezi.

Címkék: EU, magyarország, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.