2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Október 29. 21:14, szombat | Bulvár
Forrás: ujszo.com

Ma ünnepli 75. születésnapját Richard Dreyfuss

Ma ünnepli 75. születésnapját Richard Dreyfuss

Isten éltesse sokáig a a hetvenöt éves színészlegendát, aki a mozivásznon legnagyobb szerepeiben önhitt, ill. fellengzős karaktereket alakított.

Forrás: ÚjSzó.com
Már a középiskolában amatőr színjátszó csoportokban szerepelt. Az egyetemről néhány hónap után kirúgták, mert a vietnámi háború kapcsán összetűzésbe keveredett egyik tanárával, kötelező katonai szolgálatát is lelkiismereti okokból egy kórházban töltötte.

Ezután filmsorozatokban tűnt fel, és a hatvanas évek végén már a Broadwayn is színpadra lépett.A filmvásznon először az 1964-es Diploma előtt című filmben tűnt fel, egysoros szerepe annyira apró volt, hogy neve nem is szerepelt a stáblistán. Ezután egyre komolyabb ajánlatokkal keresték meg, az áttörést 1973-ban George Lucas American Graffiti című alkotása hozta meg számára, amelyért Golden Globe díjra jelölték.

Steven Spielberg rá osztotta az egyik főszerepet A cápában (1975), majd a Harmadik típusú találkozások (1977) című sci-fiben is. Alig harmincegy éves volt, amikor 1978-ban a Hölgyem, Isten áldja! című film főszerepéért a kategória addigi legfiatalabb kitüntetettjeként hazavihette az Oscar-díjat. A legnagyobb filmcsillagok közé emelkedett, a világ a lábai előtt hevert, mindenki arra számított, hogy ő lesz a nyolcvanas évek szupersztárja.

Ám ő buliról bulira járt, az újságok címoldalára csak kokainfüggősége miatt került, bizonyos időszakok kiestek a memóriájából, saját bevallása szerint egyáltalán nem tud visszaemlékezni például a Mégis, kinek az élete forgatására. Karrierje leszálló ágának négy éve és felejthető filmjei után érettebben tért vissza a kamerák elé. Komédiázott a Koldusbottal Beverly Hillsben (1986) című filmben, majd Barbra Streisanddal forgatott a Call girl ötszázért (1987) című drámában, és emlékezetes alakítást nyújtott az 1995-ben Oscar-díjra jelölt Csendszimfóniában. 1997-ben Andy Garcíával Sydney Lumet Manhattanre leszáll az éj című krimijében szerepelt. 2006-ban a Poseidonban visszatért a katasztrófafilmek kedvelt műfajához, ugyanebben az évben őszintén vallott bipoláris depressziójáról egy dokumentumfilmben. 2008-ban Oliver Stone George W. Bush elnökségéről készített filmjében Dick Cheney alelnököt alakította.

Dreyfuss átveszi az 1978-as Oscar-díját

Ezután évekig főként tv-filmekben és sorozatokban láthatta a közönség. A stúdiók 70. születésnapjához közeledve fedezték fel újra, játszott többek közt a Könyvklub (2018), Az utolsó nevetés (2019) és az Astronaut (2019) című filmekben.Politikai, társadalmi kérdésekben gyakran hallatja hangját, legfőképpen a közel-keleti kérdés és az emberi jogok megsértése foglalkoztatja. Élharcosa annak a mozgalomnak, amely már az iskolai oktatás egészen korai szakaszában szükségesnek tartja az állampolgári ismeretek tanítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Február 05. 09:19, hétfő | Bulvár

Kiosztották a Grammy-díjakat

Taylor Swift Midnights című albuma nyerte el a legjobb vokális popalbumnak járó díjat.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.