2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Április 03. 08:58, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

Lengyelországban több ezer ember tüntetett II. János Pál mellett

Lengyelországban több ezer ember tüntetett II. János Pál mellett

A II. János Pál pápa halálának 18. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson néhányan \"Te harcoltál a szabadságunkért, most mi harcolunk érted\" feliratú transzparenseket vittek.

Több ezer lengyel vonult fel vasárnap Varsóban és más városokban, hogy kifejezze támogatását a néhai II. János Pál pápa iránt, miután a múlt hónapban a médiában megjelentek olyan vádak, amelyek szerint a pápa, még krakkói érsekként, eltussolta a lengyelországi katolikus papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. A TASR az AFP és a Reuters tudósításai alapján számol be.

A II. János Pál halálának 18. évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson néhányan "Te harcoltál a mi szabadságunkért, most mi harcolunk a tiétekért" feliratú transzparenseket vittek. "Ahogy minden becsületes ember megvédi gyermekeit, apját és anyját, úgy védi mindenki Lengyelországban II. János Pált" - állt egy másik transzparensen. Az emberek fakereszteket, valamint Lengyelország és a Vatikán zászlóit vitték.

A 2005. április 2-án elhunyt II. János Pál tiszteletére rendezett eseményeket katolikus szervezetek tervezték a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) nyílt támogatásával.

Februárban Ekke Overbeek holland újságíró, valamint a TVN lengyel kereskedelmi tévé nyilvánosságra hozta azokat a vádakat, amelyek szerint II. János Pál, amikor még Karol Wojtyla bíborosként Krakkó érseke volt, tudott három pap által elkövetett szexuális visszaélésekről, de hagyta, hogy az egyházban maradjanak, sőt nyilvánvalóan még el is tusolta azokat. Mindkét forrás azt állította, hogy bizonyítékokkal rendelkezik a vádakról.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren jegyezte meg: "Az igazság próbáján megyünk keresztül, amelynek ki kell állnia a hazugságokkal, rágalmakkal és sértésekkel szemben". Jaroslaw Kaczynski, a PIS vezetője megjegyezte, hogy a lengyelek meg fogják védeni II. János Pál becsületét és jó hírnevét.

A lengyelországi Lodz városában vasárnap vörösre festették II János Pál szobrát, amelyre a latin "Maxima culpa", azaz "az én hibám" feliratot írták. A mondat Overbeek újságíró nemrég Lengyelországban megjelent könyvének címére is utal.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.