2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Január 24. 08:09, hétfő | Világ
Forrás: HVG

Lemondott az örmény államfő

Lemondott az örmény államfő

Lemondott posztjáról Armen Szargszján örmény elnök. A politikus saját weboldalán tette közzé a döntéséről szóló hírt.

Az államfő azért döntött így, mert saját elmondása szerint nincsenek meg a szükséges eszközei ahhoz, hogy az állam bel- és külpolitikáját befolyásolja fontos kérdésekben. Szargszján tavaly több alkalommal is szembement Nikol Pasinján miniszterelnökkel. Példaként megemlíthetjük a hegyi-karabahi háborút és a vezérkari főnök menesztését is. A Hegyi-Karabah miatt évtizedek óta izzik a konfliktus Örményország és Azerbajdzsán között. Utóbbi 2020 szeptemberében indított újabb nagyszabású offenzívát a terület elfoglalására, és hadműveletei nagyrészt sikerrel is jártak. Pasinján ekkor szorgalmazta a katonai vezetés leváltását, amit Szargszján ellenzett. Azt sem vette jó néven, hogy nem vonták be a fegyverszüneti tárgyalásokba.

Az elnök elsősorban azt nehezményezi, hogy pozíciója nagyrészt ceremoniális. A közlemény szerint az államfő nem érzelmi alapon döntött, hanem gondosan megfontolta a dolgot. „Ezekben a nehéz időkben, amikor szükség van nemzeti egységre, nem szabad, hogy az elnöki tisztség pletykák és összeesküvés-elméletek áldozatává váljon,” mondta a leköszönő államelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.