2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2024. Május 21. 17:03, kedd | Kzélet
Forrás: Refresher

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

LAKÁSPIAC: Pozsonyban emelkednek, a régiókban csökkennek az árak

A fővárosban az új lakások árai emelkednek, a régiókban viszont éppen ellenkezőleg, csökkennek.

Az ingatlanok iránti kereslet a szlovák piacon növekszik. Ez leginkább Pozsonyban látszik, ahol az idei év első negyedévében 534 új lakást adtak el. A pozsonyi újépítésű lakások eladása az előző negyedévhez képest 82%-kal, éves szinten pedig több mint 230%-kal nőtt.

A fővárosi új lakások árai emelkedni kezdtek. Az új lakások árai itt meghaladták az 5 000 eurót négyzetméterenként (m²). Ez derül ki az ingatlanpiac jelenlegi helyzetéről szóló adatokból, amelyeket Vít Soural, a Flat Zone ügyvezető igazgatója ismertetett kedden, a Residential Monitor konferencián.

"A piac kezd magához térni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az infláció 2% körüli szintre esett vissza. Ez visszaadta a fogyasztók bizalmát a befektetésekhez. Ugyanakkor még mindig van egy akadály, ugyanis a jelzáloghitel-kamatlábak meglehetősen magasak. A 2022-es év elejéhez képest a kamatláb körülbelül négyszer magasabb. Arra számítunk, hogy a kamatlábak fokozatosan csökkenni fognak, ez tovább növelheti a keresletet" - értékelte Soural.

Míg Pozsonyban az új lakások árai emelkednek, addig a régiókban éppen ellenkezőleg, csökkennek. A csökkenés az előző évhez képest 7%, ami 2 896 euró/m²-t jelent. A legnagyobb újlakás-kínálat Nagyszombat megyében található, a legkevesebb új lakást Kassa megyében kínálják. A régebbi lakások esetében az árak stagnálnak mint a fővárosban, úgy a régiókban is.

A kereslet egy része a lakások vételétől a bérlakások felé tolódott el, ami Soural szerint felfelé nyomja az árakat. Pozsonyban már a hatodik egymást követő negyedévben emelkednek a bérleti díjak. "Ez annak köszönhető, hogy Szlovákiában hosszú távon megfizethetetlenek a lakások, ezért a vevők rövid távon a lakásvásárlás helyett a bérlést választják" - mondta Soural.

Az ingatlanszakértők a jövőben a kamatlábak csökkenésével számolnak, ami megfizethetőbbé tenné a saját lakást. Az albérletbe költözött kereslet egy része ezután visszatérhetne az eladáshoz és a vásárláshoz.

Soural hozzátette, hogy a jövőben nagyobb lesz az érdeklődés a kisebb, megfizethetőbb lakások iránt. A kereslet a drága nagyvárosokból átgyűrűzik majd a nagyvárosok körüli régiókba.

Forrás: refresher.sk

Címkék: lakáspiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 18:28, szerda | Kzélet

M. ŠIMKOVIČOVÁ: Az STVR függetlenebb lesz, mint az RTVS

Épp a Východná Fesztivált szervezzük, amely csütörtöktől vasárnapig tart. Már nagyon várom, és népviseletbe öltözve fogok oda ellátogatni - mondta a miniszter a TASR TV-nek.

2024. Július 01. 09:51, hétfő | Kzélet

A gyermek sürgősségi osztályok működése rövidül, tíz közülük megszűnik

Ezek a galántai, kassa vidéki, mezőlaborci, miavai, námesztói, vágújhelyi, pöstyéni, rózsahegyi, kisszebeni és szenicei járások sürgősségi osztályai.

2024. Június 20. 10:40, csütörtök | Kzélet

A képviselők a médiaszolgáltatási törvény módosítását tárgyalják

Az RTVS módosításairól szóló vita korlátozott, legfeljebb 12 órán keresztül tarthat.

2024. Június 11. 10:09, kedd | Kzélet

Vége a veszélyes időjárásnak, azonban kellemetlen változás vár ránk

Véget ér a néhány napos esős és viharos időjárás térségünkben, de a változás nem lesz túl kellemes.