2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. December 02. 15:32, szerda | Kultúra
Forrás: MTI / Atempo.sk

Kultúra-ajánló: Decemberben is Fonó online

Kultúra-ajánló: Decemberben is Fonó online

A Fonó Budai Zeneház decemberi kínálata is gazdag és minőségi szórakozást kínál az érdeklődőknek.

Az online kínálatban olyan programokat találhatunk, mint Kubinyi Júlia énekórája, Gyimesi est, vagy a nemzetközi jazznap keretében a Novan Experiment koncert.

Kubinyi Júlia énekórái

A múlt vasárnap indult sorozatban Kubinyi Júlia népdalénekes tart minden héten egy rendhagyó, online énekórát. A videósorozatba bárki bekapcsolódhat. Az oktatóvideókban a népdalénekes lépésről lépésre segít elsajátítani a dallamot és szöveget, az utóbbit a video szöveges részében is közzé teszik. Az énekhez élő zene szól: Nyitrai Tamás (hegedű), Danhauser Pál (kontra) és Lelkes András (nagybőgő) muzsikál. Az első ének a jövendölés történetét meséli el Mikor Máriához címmel (Kalotaszeg, Nádasmente, Méra). A következő adventi énekoktatások december 6-án, 13-án és 20-án lesznek 18 óra 30 perctől.

Gyimesi est

A szerdai nap a Gyimesi estről szól. A virtuális előadás, mint ahogy azt a neve is elárulja, Gyimesről szól, amely egy egyedülállóan szép rétegét képezi a magyar népi kultúrának. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága kiemeli az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A Gyimesi est savát és borsát ezúttal is táncosok és zenészek alkotják, a járványügyi helyzet miatt azonban a Fonó nem tud gyimesről érkező vendégeket fogadni. A közreműködő zenészek: Juhász Dénes (furulya), Juhász Réka (ének, gardon), Lukács István (hegedű), Tintér Gabriella (ének, gardon), Vizeli Balázs (hegedű). Táncosok: Appelshoffer János, Armstrong Laura, Berecz István, Deffend Irén, Hajdú Flórián, Kádár Ignác, Nagypál Anett, Rémi Tünde. A program a Hagyományok Háza támogatásával valósul meg.

Novan Experiment koncert

Csütörtökön a nemzetközi jazznap (International Jazzday) keretében a Fonó Budai Zeneházban is lesz online koncert, amelyet ingyenesen követhet a közönség: a Novan Experiment 20 órától játszik. December 9-én a Berka és a Tázló ad csángó népzenei koncertet, 12-én a Dobroda zenekar és a Mezőség Band lép fel a Fonó virtuálisan látogatható színpadán.
Az online koncertek a Fonó Facebook csatornáján és a Youtube-on, az élő közvetítések a Fonó Facebook csatornáján érhetők el.

Címkék: Fonó, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.