2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2020. November 03. 10:33, kedd | Magyarország
Forrás: hvg.hu

Koronavírus: elhunyt a fiatal roma aktivista, józsefvárosi képviselő Balogh István Lajos, azaz Paci

Koronavírus: elhunyt a fiatal roma aktivista, józsefvárosi képviselő Balogh István Lajos, azaz Paci

A közismert roma folklórzenész, emberjogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő 28 évesen, koronavírus okozta szövődmények következtében vesztette életét.

A képviselő néhány napja jelentette be közösségi oldalán, hogy kórházba került, a Roma Sajtóközpont tegnap azonban már a halálhírét tette közzé.
Az aktivista halálát rokonai is megerősítették. A közlemény szerint a tragikus haláleset előtt néhány nappal Balogh István Lajos „Paci” a Facebook-oldalán osztotta meg a követőivel, hogy kórházba került Covid-19 fertőzéssel. Később a hírek szerint állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került. Egyik utolsó bejegyzésében az önkormányzati választások egyéves évfordulójáról írt: „Egy éve nyertünk! Panaszkodhatnék, hogy járvány meg Fidesz meg minden, de nem teszem, dolgozunk és megyünk tovább!”

A Józsefvárosi Önkormányzat így ír róla: "mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma elhunyt Józsefváros önkormányzati képviselője, Balogh István Lajos. Balogh István Lajos, vagy ahogyan a legtöbben ismerték, Paci a kerület több intézményében tanított zenét, és civil aktivistaként is dolgozott. Elfogadhatatlanul fiatalon, 28 évesen hunyt el. Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a Kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt." Hozzátették, hogy az önkormányzat saját halottjának tekinti az elhunytat. Pikó András józsefvárosi polgármester egy közös képpel búcsúzik, amin éppen gitározik a fiatal képviselő.

A polgármester a posztban azt írja, “egy éjjel, munka után fogtad a gitárod és csak játszottál, amíg mindketten mosolyogni nem kezdtünk - akkor voltál elemedben, ha Te adhattál. Büszke vagyok erre a Veled végig küzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy nem lehet már több. Nyugodj békében, barátom!” Karácsony Gergely főpolgármester is megemlékezett bátor harcostársáról bejegyzésében. “Letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott ránk, megfelelni neki, hitét és akaratát továbbvinni a mi kötelességünk immár. Isten veled, barátom!” - írta a főpolgármester.

A Fidesz józsefvárosi szervezete is megemlékezett a képviselőről, posztjukban azt írják. “megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy elhunyt Balogh Lajos józsefvárosi önkormányzati képviselő. Mély együttérzéssel osztozunk a család fájdalmában! Nyugodjon békében!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.